Над 1000 деца се включиха с надпревара за „Посланик на технологиите и иновациите“

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 февруари 2016 в 13:58 2134 0

Повече от 1000 са децата от цялата страна, които кандидатстваха до момента в надпреварата за „Посланик на иновациите и технологиите“, само две седмици след началото на проекта, който се реализира в рамките на програмата Youth Spark Live на Майкрософт, в партньорство с Иновейшън Стартър.

Проектът е фокусиран върху технологичните умения, дигиталната грамотност и развитието на креативно и иновативно мислене у младите хора в страната. Посланик на кампанията е Анна-Мари Виламовска, секретар на президента на Република България за иновационна и здравна политика. Основни партньори на проекта са „Заедно в час“ и фондация „Старт ЪП”.

В рамките на проекта между 8 и 12 февруари предстоят обучения по „Дизайн мислене“ за деца в няколко български града – Разград, Кубрат, Копривщица, Дерменци и Враца. Учениците от ПТГ "Шандор Петьофи", ПГ Кубрат, СОУ "Любен Каравелов", ОУ "Неофит Рилски" и ПМГ "Н. Й. Вапцаров" ще имат възможност да се включат в интерактивни демо сесии, подготвени специално за Microsoft YouthSpark.

Ето част от мотивацията на децата, които са изпратили есета и заявили интерес да участват в проекта:

„Технологиите отдавна са част от живота ми в областта на невробиониката, тъй като съм родена с практическа глухота и имам кохлеарен имплант, който ми помага да чувам. Желанието ми е да разполагам с приложение, което в реално време да трансформира българската реч в текст,достъпно от смартфона или таблета ми. Подобна програма ще ми помогне да участвам активно и пълноценно не само в учебния процес, но и в общуването ми с околния свят.“

„Бих направил електронни учебниците по всички предмети, защото ученето с тях ще бъде по-интересно и забавно. Вече изработих електронен учебник по физика за 6 и 7 клас, на тема: "Електричество".“

В срок до 25 февруари всички ученици в страната, на възраст между 15 и 18 години, желаещи да участват в проекта, могат да номинират някого и да се самономинират за посланици на иновациите и технологиите в специалната фейсбук група и в регистрационната форма на сайта на Иновейшън Стартър. Всяка номинация трябва да представлява креативна автобиография само в шест думи и кратък отговор на въпроса: Какво бихте променили с помощта на технологиите и как?

Стоте най-добри биографии, чиито млади автори ще вземат участие в специален форум и уъркшоп посветени на технологиите и иновациите, ще бъдат определени от комисия, в която участие ще вземат представители на Майкрософт, Иновейшън Стартър, посланикът на кампанията Анна-Мари Виламовска, експерти от „Заедно в час“, фондация „Старт ЪП“ и основните медийни партньори.

Стоте класирани за участие в проекта младежи, които ще станат първите „Млади посланици на технологиите и иновациите“ в страната, ще бъдат обявени до 7 март и ще имат възможност да посетят еднодневен уъркшоп в София през втората половина на март. В рамките на събитието те ще разработят свои собствени приложения за телефон, таблет или лаптоп чрез Майкрософт технологии; ще участват в няколко практически, интерактивни работилници на тема дигитална грамотност; ще работят върху модели за творческо и иновативно мислене и разрешаване на конкретни казуси. Техни лектори и ментори ще бъдат експерти от Майкрософт, Иновейшън Стартър, фондация „Старт ЪП” и „Заедно в час“.

На събитието младите хора ще могат също така да представят свои идеи за това как да се подобри българската образователна система с помощта на технологии, иновативни методологии и социални иновации. Те ще получат грамота-отличие и като първите „Млади посланици на технологиите и иновациите“ в България ще имат мисията да предадат наученото и „запалят” своите съученици за каузата на технологиите и иновациите.


За Майкрософт

Основана през 1975 година, Майкрософт (Nasdaq “MSFT”) е световен лидер в развитието на софтуер, услуги и решения, които помагат на хората и бизнеса за пълна реализация на техните възможности.

За Майкрософт България

През 1999 година Майкрософт открива свой офис в България. Майкрософт България е най-големият частен инвеститор в българското образование с годишни инвестиции от над 200 000 долара в проекти, насочени към професионално развитие на учители, иновативни училища, онлайн платформа за комуникация и сътрудничество, подкрепа за успешна кариера на млади хора. Сред най-успешните проекти на компанията в областта са Imagine Cup, DigiGirlz, Bizspark, DreamSpark, Office365 за EDU и други.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !