Нов проект за оползотворяване на отпадъчните суровини чрез получаване на ценни продукти.

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 юни 2017 в 08:34 10924 0

Стартира нов проект -BloW-uP RIS - в рамките на програма Хоризонт-2020, финансиран от Европейския институт за иновации и технологии. Проектът е насочен към трансфер на Европейския модел към страните от Източна и Югоизточна Европа за оползотворяване на отпадъчни и нискокачествени суровини чрез получаване на ценни продукти.

Участници в проекта са университети и научни организации от Италия, Испания, Финландия, Босна и Херцеговина и България, както и индустриални предприятия. От българска страна, партньор по проекта е Институтът по органична химия с Център по фитохимия на Българската академия на науките.

В рамките на проекта ще бъдат разработени нови наноматериали с потенциално приложение като адсорбенти, катализатори, електроди за горивни клетки, батерии и добавки за лубриканти и масла на базата на отпадъци от черната металургия в Босна и Херцеговина и високотехнологични въглеродни материали получени от нисък ранг въглища, с каквито разполагат нашата и другите страни от Балканския полуостров. Като суровина ще бъдат използвани и отпадъци от селското стопанство и някои химични производства.

Приложението на резултатите от проведените изследвания ще подпомогнат автомобилната индустрия и екологията чрез разработване на горивни клетки на базата на водород, получаван от възобновяеми суровинни източници като био-метанол, био-оцетна киселина и др. Ще бъдат разработени методи за получаване на ефективни адсорбенти за пречистващи инсталации на вода и въздух от органични замърсители и тежки метали. Изпълнението на проекта ще допринесе за изграждане на ефективна икономика чрез получаване на високо-технологични продукти от евтини отпадни суровини. Проектът ще засили взаимодействието между бизнеса и науката, което ще доведе до практическо приложение на научно-изследователските резултати.

Участниците по проекта направиха своята първа среща на 15 и 16 май 2017 г. в г. Баня Лука, Босна и Херцеговина. На срещата бяха изнесени доклади, в които бяха представени участващите институции. Проведено бе и работно посещение на компанията „Tehnosint”, производител на масла и лубриканти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !