Полиция нахлу в офисите на Uber в Хонконг

Арестувани са пет шофьора на компанията за споделени превози

Александър Александров Последна промяна на 13 август 2015 в 00:35 4620 0

Поредният удар срещу компанията за споделени превози Uber е извършен от полицията в Хонконг. Органите на реда в автономната китайска провинция са нахлули в два от местните офиси на компанията и са арестували петима от нейните шофьори, става ясно от публикация в South China Morning Post.

Шофьорите са задържани като местни полицаи, преструващи се на цивилни, са поръчали пет курса посредством мобилното приложение на Uber. След достигане до крайните дестинации са извършени и арестите, а като основание служителите на реда са посочили, че шофьорите извършват услугата без необходимите разрешителни и застраховки.

Uber е един от най-бързо развиващите се американски технологични стартъпи, който развива едноименното мобилно приложение. То позволява на клиенти, търсещи транспорт, да се свързват с шофьори, които ги превозват по оказан предварително маршрут. При това първите заплащат на вторите определена такса, а Uber получава процент от нея.

През последните години този модел спечели на компанията много привърженици, недоволни от качеството на традиционните таксиметрови услуги. Uber вече функционира в десетки страни по света, включително и в България, а неотдавна стартиращата фирма привлече ново рисково финансиране, оценяващо я на 50 млрд. щ. долара и превръщащо я в една от най-големите технологични компании.

Бизнес моделът на Uber обаче й създава и много проблеми, поради това че в повечето страни компанията не отговаря на местните регулаторни изисквания за предоставяне на транспортни услуги. Същото важи и за шофьорите, използващи платформата. В някои държави като Франция дейността на Uber е забранена, в други като Великобритания тя има проблем със синдикални организации, които твърдят, че трябва да подпише договори със своите шофьори. На много места е обект на протести на таксиметровите фирми.

Действията на полицията в Хонконг са част от цялостната картина на противопоставяне между Uber и регулаторните органи по света. Те идват броени седмици след демонстрации на местни таксиметрови шофьори, обвиняващи компанията в нелоялна конкуренция.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !