Британски синдикат обвини Uber, че нарушава правата на шофьорите

От компанията обясняват, че гледат на водачите по-скоро като на свои партньори

Александър Александров Последна промяна на 30 юли 2015 в 09:24 4376 0

Една от влиятелните британски синдикални организации GMB разкритикува американската компания за споделени превози Uber, че нарушава правата на шофьорите, с които работи. Uber представлява мобилно приложение, което свързва шофьори с хора, нуждаещи се от транспорт, като последните заплащат на първите, а част от парите се удържат от мобилната платформа.

От американския стартъп вече са заявили своята позиция, че третират работещите с тях шофьори като партньори, поради което последните не могат да имат аналогични права като тези на нормалните служители.

От GMB обаче са на мнение, че шофьорите трябва да бъдат третирани като служители или в противен случай техните права са нарушени. Това включва да им бъдат осигурени почивки, здравословни и безопасни условия на труд и т.н. Някои от британските водачи, които членуват в синдикалната организация дори са започнали правни действия срещу американската компания.

От GMB са категорични, че Uber трябва да съобрази дейността си с британското трудово законодателство и да гарантира на шофьорите поне минимална работна заплата. Не е известно, колко от водачите, работещи с Uber, са също и членове на профсъюза.

Синдикалните атаки откриват нов фронт срещу нашумялата американска компания, след като в много страни по света тя е атакувана от местните таксиметрови браншове, както и от различни регулаторни органи.

Исканията на профсъюза от Обединеното кралство обаче изглеждат остарели във време, когато дигиталната икономика набира скорост и десетки онлайн платформи създават възможности за печелене на пари по интернет. Днес хиляди хора работят по проекти във фриленсърски платформи като eLance и Freelancer.com, отдават части от своите жилища под наем през Airbnb, правят онлайн ревюта или попълват анкети срещу заплащане, продават продукти в eBay или Etsy.

Никой от тях не сключва трудов договор с онлайн платформите, които използва и подобна мисъл по-скоро би прозвучала налудничаво на всеки, който е приел да работи по този начин. Шофьорите в Uber могат да бъдат възприети като частен случай на тази тенденция и също е меко казано странно да се очаква, че всички те ще подпишат трудови договори с мобилната платформа, чрез която намират пътници.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !