Презервативи от трева

Никола Кереков Последна промяна на 11 февруари 2016 в 10:51 3878 0

Презервативите може би са една от най-добрите форми на профилактика срещу полово-предавани болести, но на практика може да са окаже изключително трудно да накараш мъжете да ги ползват, тъй като, казано накратко, те не се чувстват толкова добре с тях, колкото без тях - и това до известна степен е основателно, предвид факта, че всички кондоми действително създават преграда между носещия ги и техния партньор.

Затова кондомите трябва да стават все по-тънки, за да правят секса с тях по-естествен и австралийско тревисто растение може да помогне да постигнем това.

Учените от Университета на Куинсленд твърдят, че са открили начин да използват нановлакна от тревата spinifex, за да направят кондоми с дебелина 45 микрона - приблизително с дебелината на човешки косъм - които да продължат да се придържат към всички налични стандарти за здравенина при класическите презервативи.

"Средно получихме 20% подобрение в нивото на удоволствие в сравнение с конвенционалните латексови контроли," съобщава Дарън Мартин (Darren Martin) един от учените. "С малко допълнителни подобрения, смятаме че можем да разработим кондом, който да е с 30% по-тънък, който да минава всички други стандарти. С допълнителна оптимизация на процеса, ще можем да произвеждаме дори още по-тънки презервативи."

За да произведат тези нови кондоми, учените разработили начин за извличане на наноцелулоза от тревата, която расте основно в отдалечени райони на Австралия. За да постигнат това, те разградили събраната трева spinifex с помощта на натриева основа до пулпа, по горе долу същия начин, който се използва при производството на хартия. След това те поставили нановлакната във воден разтвор, позволявайки им по този начин на влакната да се смесят с латекс - тип гума, от който се правят съвременните презервативи.

Те установили, че след като се добави към латекса, наноцелулозата подобрява значително качествата на сместа, като позволява да се генерират свръхтънки латексови слоеве, които остават толкова здрави, колкото и по-дебелите им варианти. Фактически, миниатюрните влакна от тревистото растение добавят допълнителен слой осигуряващ здравина и устойчивост на латекса по същия начин, по който арматурата подсилва цимента.

"Най-страхотният факт за нашата целулоза е, че тя представлява гъвкава нанодобавка, която ни позволява да правим по-здрави и тънки мембрани, които освен това са еластични и гъвкави, което е "светия Граал" на естествените гуми," твърди Мартин.

Учените твърдят, че с повече изследвания те могат да постигнат дори още по-тънки латексови слоеве, които може да накарат мъжете да използват по-често кондоми, за да предпазват себе си и партньорите си от полово-предавани болести. Освен очевидните здравни предимства, презервативите могат да дадат началото на цяла нова индустрия в някои части на Австралия, където да се отглежда и събира това тревисто растение, за да се използва и за други технологии.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !