Стартира българска виртуална класна стая

Наука OFFNews Последна промяна на 17 март 2016 в 13:41 4344 0

Кредит Наука OFFNews

Български проект за виртуална класна стая, наречен "Прознание", ще позволи на българските ученици да учат много по-ефективно вкъщи и да получават необходимите съвети в решаването на домашните си задачи.

"Прознание" се определя от създателите си като онлайн-услуга, но всъщност може да се определи и като революционен за България метод за дистанционно обучение.

Под термина "дистанционно обучение" обаче не разбирайте размяна на задачи и отговори по електронната поща или пък видеоразговори по Skype. Българският проект е нещо много повече - интегрирана платформа от инструменти, която позволява обучение на деца от предучилищна възраст до 12 клас така, че все едно се намират в истинска класна стая.

Вероника Козарева, директор "Учебни дейности" в "Прознание"

"Независимо колко е качествено образованието в средното училище, то е ограничено във времето и в пространството, учителите са ограничени във времето и в пространството - в 45-минутния час, в конкретното учебно съдържание, което трябва да преподадат, в конкретната група от 25-30 деца, които колкото и да искат да обучават индивидуално и групово, някак си не се вместват във времето. Обаче ние някак си не си даваме сметка, че тези деца си отиват вкъщи и там трябва да се подготвят - това е другото време, времето за самоподготовка.

В наше време в това време за самоподготовка децата наистина стоят пред компютрите. Наскоро правихме едно изследване, в което включихме 500 деца от София от 5-ти, 8-ми, 12-ти клас, бакалаври, магистри. Над 95% от всички изследвани лица преседяват по няколко часа в интернет дневно. Тоест няма съмнение, че те отдавна са в дигиталното поколение."

Това е мнението на професор Румяна Пейчева-Форсайт, която е директор на Центъра за дистанционно обучение в Софийски университет "Св. Климент Охридски" и чиито възпитаници са основните лица зад проекта "Прознание" - Вероника Козарева, която е директор "Учебни дейности" в "Прознание" и Добрин Стоянов, който е мениджър "Софтуерно развитие".

Именно, за да предложат решение на описания от проф. Пейчева-Форсайт проблем, те се нагърбват с това бизнес-начинание. Виртуалната класна стая вече фигурира като модул от обучението, което студентите по магистърската програма "Информационни и комуникационни технологии в образованието" в СУ получават.

Самата система е много лесна за употреба

За да бъде използвана, е нужно компютърът ни да има само слушалки с микрофон, камера и интернет достъп. Влизането в "Прознание" се случва директно през браузъра на компютъра, не е нужно инсталиране на допълнителна програма.

Софтуерната разработка е включвала богата обратна връзка от страна на учители, ученици и родители. В резултат платформата може да се използва пълноценно дори от деца на предучилищна възраст в рамките на 5-10 минути.

Сигурността на децата в това виртуално пространство също е засегната от създателите на проекта. Не е възможно, например, дете под 18 години да си направи регистрация в "Прознание" без разрешението на родител. Въпросното разрешение се осигурява чрез създаване на родителски акаунт, чрез който е възможно и да се преглежда видео архив от всеки преминат урок.

Самите учители се подбират много внимателно, така че да имат необходимите знания по предмета, който преподават, но и да могат да се справят с всички възможности, които им предоставя виртуалната класна стая.

Въпросната виртуална класна стая съдържа всички характеристики на истинската, но с някои допълнения. Например, в нея присъства добре познатата бяла дъска, на която учителят или обучаващите се могат да пишат, рисуват, чертаят и т.н. Добавена е възможност учителите да могат да споделят видеа от YouTube с учениците, което е много добър начин за безопасно онагледяване на различни химични и физични експерименти.

Учителите могат да оказват контрол върху това дали учениците (ако обучението е групово) да се виждат и чуват помежду си или не, както и дали да имат право напълно свободно да използват бялата дъска.

Проектът вече дава възможност за обучение на деца до 12-ти клас, като също така се използва в магистърската програма на проф. Пейчева-Форсайт. Предвижда се в бъдеще да стане достъпна за всички обучаващи се в сферата на висшето образование.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !