СМГ и НПМГ първи на Турнира на младите физици

Наука OFFNews Последна промяна на 13 февруари 2016 в 13:50 6346 1

Между 05 и 07 февруари град Благоевград бе домакин на Националното състезание “Турнир на младите физици”, организирано от МОН, РИО - Благоевград и Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов". Във “физични битки” влезнаха десет гимназиални отбора от цялата страна, а във финалното съревнование знанията си “бориха” отбори от София, Русе и Пловдив. Абсолютен победител и начело на крайното класиране е софийският смесен отбор на ученици от СМГ и НПМГ, ръководен от Никола Каравасилев:

1. Калина Стоименова
2. Александър Иванов
3. Александър Щедрицки
4. Светлин Тотев
5. Дилян Христов

На второ място в класирането остават учениците от МГ “Баба Тонка” - гр. Русе, а с минимална разлика след тях се нареждат представителите на ОМГ “Акад. Кирил Попов”, гр. Пловдив - също носители на сребро.

Бронза си делят съставите на ПМГ "Нанчо Попович" - гр. Шумен и двата отбора на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" - гр. София.

Задачите се подготвят предварително от Международния организационен комитет на турнира, а тази година една от тях е предложена от България, а именно от Свилен Русев, учител в ПМГ Шумен.

След приключване на състезанието, националната комисия определи и състава на разширения състав на българския отбор, който ще представя страната ни на следващия етап:

1. Дилян Христов - 12 клас, СМГ-НПМГ - гр. София
2. Симеон Стефанов - 12 клас, МГ "Баба Тонка" - гр. Русе
3. Иван Димитров - 11 клас, ОМГ "Акад.Кирил Попов" - гр. Пловдив
4. Калина Стоименова - 11 клас, СМГ-НПМГ - гр. София
5. Димитър Томов - 10 клас, МГ "Баба Тонка" - гр. Русе
6. Симона Тодорова - 10 клас, МГ "Баба Тонка" - гр. Русе
7. Джоро Иванов - 10 клас, ОМГ "Акад.Кирил Попов" - гр. Пловдив
8. Зехра Илияз - 10 клас, ПМГ "Нанчо Попович" - гр. Шумен
9. Климентина Савова - 10 клас, ОМГ "Акад.Кирил Попов" - гр. Пловдив
10. Александър Иванов - 11 клас, СМГ-НПМГ - гр. София

Млади физици от цял свят ще мерят сили на Междунродния кръг, който ще се проведе от 26.06 до 03.07 в гр. Екатеринбург, Русия - страната учредител на турнира.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2016 в 06:53

Бодрумлар, на литературен български не се пише "влезнаха" а "влязоха"! И имате претенциите да правите сайт за наука, която предполага като минимум поне грамотност на родния си език, ако не и на поне 1-2 чужди езици!

Сега, по същество: на спечелилите - честито!
Пожелавам им да бъдат мотивирани и най-важното - да не се самозабравят, а да учат търпеливо и да свикнат с мисълта, че дори локално да са голяма работа, в световен план България не е произвала все още БАРЕМ ЕДИН-ЕДИНСТВЕН физик или математик от наистина СВЕТОВНА величина.

Състуденти в топ американско школо ми бяха някои от най-добрите български математици (бивши олимпийци), така че имам извънредно богати впечатления от първа ръка, макар че моята специалност е друга. Да, действително бяха добри и много добри дори на фона на такъв водещ университет. И все пак... десетина години след завършването, след завършени докторантури и най-високи научни степени, животът показа, че хората, които правят наистина голямата математика, хората с грандиозния размах на въображението, които правят гениални научни пробиви, просто не са те. Казвам го с болка на душата, отчитайки всичките им постижения (те наистина не са малки!), искаше ми се поне един от тези хора да има сериозна перспектива за Филцов медал един ден, всичките имат докторати от престижни места, но фактът си остава факт - България досега не е дала на света нито един световно известен физик или математик. Докато други държави, като САЩ, Франция и Русия, са дали дузини такива големи имена. Дори да го сметнеш на глава от населението, отчитайки че това са по-големи държави: все тая: нулата си е нула, нея по колкото и да я умножаваш и делиш, тя си остава нула. Туйто!

Така че, медалите са хубаво нещо, а още по-хубаво щеше да бъде ако тези млади хора се мотивират да направят нещо наистина голямо в науката, като помнят, че въпреки медалите им, вероятно - поне в този момент - те НЕ СА най-добрите в световен план. Като се озове човек на място като MIT например на студенската банка с 2-3 истински гении, изведнъж разбира колко не пеят такива неща като спечелени балканиади, европеяди и златни медали от читалищни първенства. Не разчитайте на тях! Търсете голямото в науката и бъдете готови за него, защото то НЕ СЕ стига лесно - а най-трудно се стига от тези с голямото и неоправдано самочувствие!