Стартира най-мощният суперкомпютър, който имитира човешкия мозък

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 ноември 2018 в 00:00 10843 1

Източник: Unsplash

Пуснат е в действие най-големият невроморфен суперкомпютър, разработен и монтиран по подобие на човешкия мозък и оборудван с процесор с един милион ядра.

Суперкомпютърът Spiking Neural Network Architecture (SpiNNaker) е способен да изпълни повече от 200 милиона милиона (2*1014) действия в секунда. Всеки чип е оборудван със 100 милиона транзистора.

Бяха необходими 20 години за създателите на компютъра, за да разработят концепция, 10 години - да го слобят, а още 15 милиона лири стерлинги (над 17 млн евро).

Проектът първоначално бе финансиран от Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), а сега се подкрепя и от европейския проект Human Brain Project (HBP).

Суперкомпютърът бе включен за първи път в петък, 2 ноември.

SpiNNaker e проектиран и сглобен в Школата по компютърни науки към Университета в Манчестър и може да симулира работата на повече биологични неврони в реално време, отколкото всяка друга машина на планетата, съобщава сайтът на университета.

Микросхема на суперкомпютъра SpiNNaker / University of Manchester

 

Невроните са основни мозъчни клетки в нервната система, които обработват и предават информацията посредством електрически и химически сигнали в силно разклонена мрежа като всеки аксон има хиляди разклонения.

Невроморфните компютри използват широкомащабна система от електронни схеми, които имитират това предаване на данни.

Този суперкомпютър е уникален, защото, за разлика от обикновените компютри, той не прехвърля големи количества информация от точка А до точка Б по стандартната мрежа. Вместо това той имитира архитектурата на масивната паралелна комуникация на мозъка, изпращайки милиарди малки количества информация в хиляди различни посоки едновременно.

"SpiNNaker напълно преосмисля начина, по който работят конвенционалните компютри. По същество създадохме машина, която работи по-скоро като мозък, отколкото като традиционния компютър, което е изключително вълнуващо", заяви Стив Фърбър (Steve Furber), професор по компютърно инженерство, който замисли първоначалната идея за такъв компютър.

Създателите на компютъра имат намерение да моделират до милиард биологични неврони в реално време. За сравнение: мозъкът на мишка се състои от около 100 милиона неврона, а човешкият мозък има 1000 пъти повече. Един милиард неврона са 1% от мащаба на човешкия мозък, състоящ се от близо 100 милиарда неврона, които са тясно свързани с около един квадрилион (единица с 15 нули) синапси.

Суперкомпютърът SpiNNaker / University of Manchester

За какво може да се използва компютър, имитиращ мозък?

На първо място, той ще помогне на невроучените да разберат по-добре как функционира този орган. Ще могат да се извършват мащабни симулации в реално време, невъзможни за други машини.

SpiNNaker също участва в контрола на робота SpOmnibot. Той използва суперкомпютъра за тълкуване на визуалната информация в реално време и навигация към определени обекти, като игнорира останалите.

"Невроучените вече могат да използват SpiNnaker, за да разкрият някои от тайните на човешкия мозък чрез безпрецедентни мащабни симулации", коментира проф. Стив Фарбер. "Освен това той работи като невронен симулатор в реално време, което позволява на специалистите по роботика да създават мащабни невронни мрежи за мобилни роботи, които да могат да ходят, да говорят и да се движат".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

06.11 2018 в 08:14

Това сме го чели.

Веднага ще седне да гледа телевизия.