Как да получим бял цвят, смесвайки цветове?

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 ноември 2014 в 20:49 20809 1

За този експеримент ще ви трябва:

  • молив, ножици, бял картон или парче хартия за рисуване;
  • цветни моливи или маркери, линийка;
  • чаша с диаметър в горната част 7 - 10 см или пергел.
  • хартиена чаша.

Какво трябва да направим:

  1. Ако нямате пергел, използвайте чаша като шаблон за рисуване на кръг на върху парчето картон, изрежете кръга. С помощта на линийка, го разделете кръга на седем приблизително равни сектори.
  2. Боядисайте седемте сектора в основните цветове на спектъра - червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово. Опитайте се да го боядисате доколкото е възможно, равномерно и прецизно.
  3. Направете дупка в средата на диска и вкарайте молив. 
  4. Направете дупка в дъното на картонената чашка, диаметърът на отвора трябва да бъде малко по-голям от диаметъра на молива. Обърнете чашата с главата надолу и поставете молива с монтирания диск, така че острието на молив да се допира на масата, нагласете позицията на острието на молива, така че дискът да не докосва дъното на чашата и да остава над него на височина 0,5 - 1,5 см. 
  5. Бързо завъртете молива и погледнете въртящия се диск, обърнете внимание на цвета. Ако е необходимо, регулирайте диска и молива, така че да могат лесно да се въртят.

Какво се случва:

Цветовете, с които са оцветени секторите на диска, са основните компоненти на бялата светлина. Когато дискът се върти достатъчно бързо, ще изглежда, че цветовете се сливат и дискът ще се вижда бял. Опитайте да експериментирате с различни цветови комбинации.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.08 2015 в 10:56

А защо водата е прозрачна