Какви са тези „призрачни ябълки“?

Ваня Милева Последна промяна на 15 януари 2021 в 14:58 18736 0

Кредит: Andrew Sietsema

Тези поразителни снимки, станали популярни в социалните мрежи, са направени в Западен Мичиган от Андрю Сиецема, който публикува изображенията на страницата си във Facebook.

Той съобщава, че не е съвсем сигурен как са се образували, но подозира, че след доста студени условия и много прохладни валежи повърхността на ябълките е замръзнала. Самите ябълки, които са устойчиви на температури, при които замръзва водата, и в по-голяма степен остават непокътнати. 

По-късно става толкова топло, че обвитите в лед ябълки поемат част от тази вода и се превръщат в каша.

„Когато подрязвах дървото, то се разклащаше и кашата се изплъзваше от дъното на „призрачната ябълка, обяснява Сиецема. - Повечето ябълки просто паднаха заедно с леда и всичко останало. Но немалко останаха като ледени "ябълки призраци"."

Тук трябва да се е случил много рядък набор от събития, казва Андрю Сиецема. Кредит: Andrew Sietsema


Ботаникът Джеймс Уонг (James Wong) съобщава в Twitter, че никога не е виждал нещо подобно и отбелязва, че не е сигурен как една замръзнала ябълка ще изгние и падне така от обвивката.

Дали това е твърде красиво, за да е истина? Дали е реално или остроумен фалшификат?

Сиецема, който сам е учил градинарство в Мичиганския държавен университет, разбира, че снимките могат да предизвикат известен скептицизъм, защото със сигурност са доста странни. Той е сигурен, че това трябва да се е случвало и преди, но добавя, че „повечето секачи работят усилено, вместо да правят снимки като мен“.

Кредит: Andrew Sietsema

Уилям Шумейкър (William Shoemaker), пенсиониран специалист по градинарство от Университета на Илинойс, посочва, че тези ябълки, останали след събирането на реколтата, са били подложени на седмица с „изключително студено време“ поради полярния вихър. „Освен че са малко мумифицирани, те също може и да са изгнили“, обяснява той. „Много често се случва с ябълките, останали на дърветата. Те поддържат формата си, но вътрешността им е като ябълковото пюре."

Когато температурата спадне до около -18 ° C, те се свиват и някои ябълки могат да „избълват гнилото си съдържание“.

Въпреки че някои хора може да се чудят защо ябълките не са останали твърди, когато са замръзнали по време на полярния вихър, Шумейкър отбелязва, че ябълката има силно киселинно съдържание, така че ще трябва да стане изключително студено, преди да замръзне.

„Със сигурност е впечатляващо, но бих предположил, че се е случвало и преди, казва Шумейкър и добавя: „Но вероятно никога преди това не е виждано от журналист.“

Източник: What The Heck Are These 'Ghost Apples' Spotted In Michigan?, Forbes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !