За първи път са анализирани хранещи се със захар полезни чревни бактерии

Ваня Милева Последна промяна на 04 февруари 2025 в 00:00 957 0

Akkermansia muciniphila

Кредит Unsplash/CC0 Public Domain

Проучването се фокусира върху 66 ензима, които микроорганизмът Akkermansia muciniphila използва, за да разгражда слизестата материя, която е съществена част от слоя лигавица, покриващ човешкия стомашно-чревен тракт

Свързани с доброто здраве микроорганизми, които се намират в долната част на ччервата, са анализирани обстойно и е установено, че имат фокусирана диета за разграждане на захари, намиращи се в слузта в червата.

Новото изследване, публикувано в Nature Microbiology, представлява пълен систематичен анализ на начина, по който полезна за дебелото черво на човека бактерия Akkermansia muciniphila (АМ) се храни с видове захар, намиращи се в отделяната в храносмилателната система слуз (муцин). Проучването се фокусира върху 66 ензима, които микроорганизмът АМ използва, за да разгражда слизестата материя, която е съществена част от слоя лигавица, покриващ човешкия стомашно-чревен тракт.

Използвайки слуз, взета от моделно животно - прасе, екипът, ръководен от д-р Луси Крауч (Lucy Crouch) от Университета в Бирмингам, установява, че комбинация от ензими от АМ е в състояние да разгради напълно муцина. Това създава първото цялостно разбиране за молекулярните механизми, които стоят зад начина, по който всеки микроб разгражда О-свързаните захари.

"За първи път наблюдаваме цялостно как микробите разграждат в червата О-свързаните захари, които са източник на храна. За първи път се използва набор от ензими за пълно разграждане на гликановата част на муцина. Тези новоописани ензими могат да се използват за характеризиране на различните гликани, които хората произвеждат и които могат да бъдат показателни за заболявания", отбелязва авторът на изследването д-р Крауч.

"Тези гликани, както и други подобни на тях, са рецептори за различни патогени и техните токсини, като например токсинът Шига. Така че, ако успеем да променим гликаните, може да сме в състояние да променим тежестта на заболяването.

Шига токсини

Шига токсините са семейство от свързани токсини с две основни групи, Stx1 и Stx2, експресирани от гени, смятани за част от генома на род вируси бактериофаги, наречени Lambdavirus. Токсините са кръстени на Киоши Шига, който пръв описва бактериалния произход на дизентерия, причинена от Shigella dysenteriae. Шига-подобен токсин (SLT - Shiga-like toxin) е исторически термин за подобни или идентични токсини, произведени от Escherichia coli. Най-честите източници на Шига токсин са бактериите S. dysenteriae и някои серотипове на Escherichia coli (шигатоксигенни или STEC - shigatoxigenic).

"Установено е, че протеините на АМ и екстрактите от външната мембрана на АМ оказват положително въздействие върху гостоприемника, напр. положителен ефект върху метаболизма. Някои от тези протеини вероятно взаимодействат с рецепторите на гостоприемника, за да потиснат имунния отговор. АМ е сравнително близка до гостоприемника, тъй като се нуждае от слузта, която произвеждаме, така че вероятно взаимодействаме с нея по много различни начини.

"Знаем, че АМ е изключително важен микроб, а нивата му могат да бъдат добър индикатор за цялостното здраве. Бактерията винаги е полезна за червата, а по-ниските ѝ нива се свързват с възпалителни заболявания и диабет. АМ е изключително чувствителна и към намаляването на нивата на фибрите в диетата.“

Справка: Carbohydrate-active enzymes from Akkermansia muciniphila break down mucin O-glycans to completion, Nature Microbiology (2025). DOI: 10.1038/s41564-024-01911-7

Източник: Healthy gut bacteria that feed on sugar analyzed for the first time, University of Birmingham

    Най-важното
    Всички новини
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    Няма коментари към тази новина !