Бомбите от Втората световна война се усещат на ръба на космоса

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 септември 2018 в 13:12 3529 0

Кредит Pixabay

Бомбардировач.

Съюзническите бомбардировки по време на Втората световна война предизвикаха толкова силни ударни вълни, че отслабиха йоносферата, която достига до 1000 километра над земята, съобщава нов доклад на Университета в Рийдинг, публикуван в списание Annales Geophysicae.

Бомбардировките, които засегнаха ръба на космоса

Всички сме виждали снимки на разрушени градове из цяла Европа от бомбандировките от Втората световна война, "но въздействието на тези бомби върху атмосферата на Земята никога не е изследвано досега", коментира Крис Скот (Chris Scott), професор по космическа и атмосферна физика в Рийдинг и съавтор на проучването.

"Изумително е да видим как вълните, причинени от изкуствените експлозии, могат да засегнат ръба на космоса. Всяка въздушна атака освобождава енергията от поне 300 удари на светкавици. Успяхме да определим количествено как събитията на повърхността на Земята могат да засегнат и йоносферата".

Втората световна война е може би най-катастрофалната война в историята на човечеството. С овладените възможности на вече узрялата индустриална революция и невероятните технологични постижения воюващите страни стовариха безпрецедентна унищожителна сила върху вражеските войски и цивилни. Така че дори йоносферата не остава невредима.

Екипът събра ежедневните записи, напревени от Центъра за радиоразпространение близо до Сау, Великобритания между 1943-45, период, в който се наблюдава бързо развитие на радио- и радио-базираните технологии (като радара). Сред другите изследователски разработки учените в центъра изстрелват последователности от късовълнови радиопулси на височини между 100 и 300 км над повърхността на Земята, за да изследват нивата и височината на йонизираните слоевете в горната атмосфера.

Тяхната работа помогна да се разкрие съществуването на йоносферата, а сега тя помага на учените да разберат как природните сили под нея като светкавици, вулканични изригвания или земетресения, засягат този слой на нашата атмосфера.

Йоносферата е в основата на няколко технологии, като например радиокомуникациите, GPS системите, радиотелескопите и някои варианти на радара, тъй като помага за отразяването на радиосигналите обратно към повърхността (вместо да им позволи да продължат към космоса).

Като силно зареден слой, йоносферата е силно повлияна и от слънчевата активност, но тя не може да обясни цялото изтъняване на слоя, което се забелязва, останалото е за сметка на човешката дейност.

Ефектите стигат огромна височина

За да разбере как се повлиява този слой от събитията на земята, екипът изследва реакцията на йоносферата по време на 152 големи въздушни нападения на съюзниците в Европа.

Екипът се фокусира върху бомбардировките на съюзническите държави, а не по-близо до Центъра - в Лондон, нацистка Германия е хвърлила толкова много бомби над Великобритания и толкова дълго, че разрушава извадката от данни.

Другото, което кара екипа да  съсредоточи вниманието си върху съюзническите нападения, е фактът, че германското Луфтвафе използва двумоторни тактически бомбардировачи, които носят сравнително малки бомби, а съюзниците, за разлика от тях, разчитат на четиримоторни стратегически бомбардировачи, които са въоръжени с много по-големи бомби - като например 10-тонната "земетръсна бомба" Grand Slam.

"Участниците в нападенията съобщават, че самолетите им се повреждат от ударните вълни, въпреки че летят над препоръчителната височина", разказва професор Патрик Мейджър (Patrick Major), историк от Университета Рийдинг и съавтор на изследването. 

Екипът съобщава, че концентрацията на електрони в йоносферата спада значително след тези събития, в резултат на ударните вълни, генерирани от експлодиращите близо до повърхността бомби. Тези ударни вълни загряват горната атмосфера, стимулирайки загубата на йонизация.

"Безпрецедентната сила на тези атаки се оказа полезна за учените, за да се прецени въздействието, което подобни събития могат да имат на стотици километри над Земята, освен опустошението, което причиняват на земята".

Сега изследователите се нуждаят от обществеността, които да помогнат за дигитализирането на по-ранни атмосферни данни, за да разберат въздействието на многобройните по-малки бомбени удари по време на войната и да определят минималната експлозивна енергия, необходима, за да се предизвика откриваем отговор в йоносферата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !