Четири от вулканите на Исландия са готови да изригнат

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 февруари 2017 в 17:23 11607 1

Бардарбунга

Кредит Travel and Tour World

Бардарбунга

Исландия е дом на много вулкани с разнообразен стил на действие - от кротко изливане на малко или повечко лава до такова силно изригване, че да се покрие Европа с пепел, разказва IFLScience.

Сега геофизикът Пал Ейнарсон (Páll Einarsson) твърди на страниците на Iceland Monitor, че четири от огнените планини в страната показват признаци на скорошно изригване.

Въпросните вулканите са Катла (Katla), Хекла (Hekla), Бардарбунга (Bárðarbunga) и Гримсвотен (Grímsvötn - ледена шапка на исл.). 

Катла

Изригването на Катла през 1918 г. (Wikimedia Commons)

Катла е доста голям вулкан, който наистина предизвиква безпокойство с трусовете си наскоро с магнитуд около 4,6 М. Тези земетресения вероятно са индикации за издигаща се нагоре магма през земната кора, но все още няма окончателно доказателство за това. 

Този вулкан е изпускал напоследък само слаби потоци лава, а голямо изригване не е имало в продължение на няколко десетилетия. Той е потенциално опасен веднъж на всеки 50 години. През 2011 г. произвежда няколко впечатляващи потоци лава, но е запушен от ледника Мирдалсьокул. Тогава той произведе т. нар. "jökulhlaup" - внезапно наводнение, което предизвика топенето на част от ледника. То помете основен мост, но за щастие без жертви.

Когато изригне, което ще стане неизбежно, масивна струя пепел - подобна на тази от Ейяфятлайокутл през 2010 г. - вероятно отново ще се затвори въздушното пространство над Северна Европа. Според едно скорошно проучване обаче такава грандиозна струя се появява само веднъж на всеки 44 години , така че трябва да мине известно време, преди това да се случи отново.

Хекла

Снимка: VolcanoCafé

Вулканът Хекла, известен също като "врата към ада" в местните митологии, в новата си история изригва на всеки 10 години. Последно това се случи през 2000 година, това означава, че е закъснял със 7 години, но в вулканологията това е в рамките на допустимата грешка.

Ако Хекла избухне скоро, това най-вероятно ще бъде по-впечатляващо от 2010-та година. Дългото забавяне означава, че магмената камера се запълва все повече и повече с всеки изминал ден. Тогава следващото изригване ще бъде далеч по-катастрофално и експлозивно.

Бардарбунга

Снимка: The Iceland Weather Report

Бардарбунга е доста активен напоследък, произвеждайки грандиозни потоци лава в периода 2014-2015. Затиснат от друг ледник, Ватнайокул, опасността тук е, че особено мощен поток може да предизвика опасни наводнения.

Сеизмичната активност набира темпо през последното десетилетие и е възможно, макар и малко вероятно, да повтори своето изригване преди 8600 години, когато излива най-големият поток от лава в света за последните 10 000 години от живота на планетата.

Гримсвотен

Снимка: SMITHSONIAN INSTITUTION

И накрая - Гримсвотен, който се намира малко по-надолу по пътя от Бардарбунга и вероятно е подхранван от същия източник на магма.

За последно той избухна през 2011 г. и по-слабо - през 2010 г, когато доведе до временна забрана на полетите. Подобно на Бардарбунга, сеизмичната му активност постоянно се увеличава, така че може да изригне изпод ледника в рамките на следващото десетилетие.

По същество много вероятно е един от тези вулкани да изригне през следващите няколко години, но това е най-вероятно ще бъде незначително изригване, а не катастрофа. Но както винаги е трудно да се каже нещо сигурно за вулканите на Исландия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

08.02 2017 в 19:37

Поне не им е скучно на исландците.