Чист добив с бактерии, хранещи се с метал

Ваня Милева Последна промяна на 13 октомври 2021 в 00:00 6702 0

Чилийският биотехнолог Надак Реалес показва гвоздей и винт вътре в буркан с бактерии, изяждащи метали, в лабораторията си в минен обект в Антофагаста.

Изгладнели микроорганизми, способни да оцелеят в екстремни условия, са успели да „изядат“ пирон само за три дни.

В Чили един учен тества бактерии, хранещи се с метал, за които се надява, че биха могли да помогнат за почистването на силно замърсяващата минна индустрия в страната.

В своята лаборатория в Антофагаста, индустриален град на 1100 километра северно от Сантяго, 33-годишният биотехнолог Надак Реалес (Nadac Reales) провежда тестове с екстремофили- организми, които живеят в екстремни среди.

Реалес представя идеята си още в университета, докато провежда тестове в минен завод, използвайки микроорганизми за подобряване на добива на мед.

"Осъзнах, че има различни нужди в минната индустрия, например какво се случи с металните отпадъци", разказва тя пред AFP.

Някои метали могат да бъдат рециклирани в металопреработващи заводи, но има и други, които не могат и често се изхвърлят в чилийската пустиня Атакама, където се намира по-голямата част от добивната индустрия в страната.

Чили е най-големият производител на мед в света, отрасъл, който представлява до 15 процента от БВП на страната, което води до много минни отпадъци, които замърсяват околната среда.

В своето изследване Реалес, която сега ръководи собствена компания Rudanac Biotec, се концентрира върху окисляващи желязо бактерии, наречени Leptospirillum.

Тя извлича бактериите от гейзерите Татио, разположени на 4200 метра над морското равнище, на около 350 километра от Антофагаста.

"Отначало на бактериите бяха необходими два месеца, за да се разпадне пирон".

Но когато са оставени да гладуват, те се адаптират и намират начин да се хранят.

След две години опити резултатът е забележимо увеличаване на скоростта, с която бактериите „ядат“, поглъщайки пирон само за три дни.

Чилийският учен Надак Роблес се надява, че нейните „хранещи се с метал“ бактерии, ще направят зеления добив „напълно осъществим“.

Изненадваща полза

Реалес обяснява, че „химически и микробиологични тестове“ са доказали, че бактериите не са вредни за хората или околната среда.

„Винаги сме виждали много потенциал в този проект, който вече премина важен тест в лабораторни условия“, коментир Дрина Вежар (Drina Vejar), микробиолог, който е част от екип от четирима души, работещ с Реалес.

"Това е наистина необходимо в този момент, когато трябва да планираме по-устойчиво развитие, особено в градовете с толкова много замърсяващи индустрии."

Минните компании са проявили интерес към изследването, но Rudanac Biotec, използвал досега държавен фонд за стартъп компании, се нуждае от инвестиции, за да премине към следващия си етап на изпитания.

Реалес заявява, че се нуждае от инвестиции, за да види дали методът й „ще изяде средно голяма греда или бункер“.

Когато процесът на разпадане приключи, остава червеникав течен остатък, разтвор, известен като ликсивиращ агент, който сам по себе си притежава изненадващи качества.

"След биоразграждане генерираният продукт (течността) може да подобри извличането на медта в процес, наречен хидрометалургия", отбелязва Реалес.

По същество течният остатък може да се използва за извличане на мед от скалите по по-устойчив начин от настоящата употреба на химикали.

Източник: Chilean scientist plans to clean up mining with 'metal eating' bacteria
Paula Bustamante, phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !