Изкуственият сняг на Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 г. е опасен за хората и околната среда (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 09 февруари 2022 в 00:01 7818 0

Място за сноуборд на Зимните олимпийски игри, Пекин 2022. Кредит: Flickr (CC BY-SA 2.0)

Специалисти предупреждават в доклад, публикуван седмица преди началото на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин, че изменението на климата застрашава зимните олимпийски игри и бъдещето на снежните спортове, като прави инцидентите значително по-рискови за състезателите и участниците.

Настоящото проучване подкрепя предишни опасения, че изкуственият сняг причинява повече наранявания, свързани със спорта. През 2019 г. немски лекари разкриват, че паданията върху изкуствени ски писти водят до по-сериозни наранявания.

Спортисти в анкета изразяват недоволството си от изкуствените снежни купчини, които представляват стръмни насипи, от които скиорите в свободния стил правят акробатика.

New York Post съобщава, че Зимните олимпийски игри в Пекин, които започнаха на 4 февруари, ще бъдат първите, използващи на практика 100% изкуствен сняг, с повече от 100 генератора за сняг и 300 оръдия за сняг, работещи без прекъсване, за да покрият ски пистите

Машини за изкуствен сняг. Кредит: Sport Ecology Group

Зимни олимпийски игри в Пекин 2022 г.: Изкуственият сняг е вреден за хората и околната среда

Университетът Лафборо, Лондон, публикува изследване и анализ за Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. на използването на изкуствен сняг за покриване на пистите и компенсирането на липсата на естествени снеговалежи през зимния сезон.

Изследователите твърдят, че използването на изкуствен сняг е опасно за околната среда, тъй като прави люспи, охлажда ги и ги разнася. Машината трябва да работи без прекъсване през целия ден, за да създаде ефект на сняг и да запълни зоната с бял прахообразен материал.

Машините ще трябва да създадат 1,2 милиона кубически метра сняг, което ще стане новото нормално за зимните спортове.

Поради замърсяване и изчерпване на естествените подземни резервоари възможностите за водоснабдяване на града вече са изчерпани. За да отговори на нуждите си от вода, Пекин отклонява водата от реките на юг.

EcoBusiness съобщава, че химикалите, използвани за запазване на изкуствения сняг за по-дълго време, могат да навредят на растенията и биоразнообразието. Споменава се, че един от ски курортите е близо до националния природен резерват Сонгшан, защитена гора с площ от 4600 хектара.

Изкуственият сняг, от друга страна, е не само вреден за околната среда, но е и опасен за хората, особено в случай на инциденти. Падането върху изкуствен сняг е като падане върху бетон, защото му липсва присъщата структура на снега, заради което запазва формата си и избягва бързото топене.

Използването на вода в Китай може да доведе до недостиг на водни ресурси на страната

Въпреки многократните уверения на Китай, че използва единствено естествени валежи и рециклирана вода за направата на сняг, има опасения, че високият процент на използване на вода може да натовари допълнително и без това ценните ресурси на региона.

В резултат на изменението на климата естественият сняг става все по-малко в някои райони. Наличността на вода за производство на сняг намалява, което поставя под заплаха глобалния бизнес със снежните спортове.

CNN коментира, че много състезатели сега се съобразяват с непостоянните снежни сезони и бързото топене в курортите на ниските части на планините.

Опасността е очевидна, се добавя в доклада. Глобалното затопляне застрашава дългосрочната жизнеспособност на зимните спортове. Това също така намалява броя на климатично подходящите места за домакини на зимни олимпийски игри.

Изследователите очакват, че само 10 от 21-те места, използвани за зимните игри след Шамони през 1924 г., ще имат климатичните условия и нивата на естествен снеговалеж, за да организират събитие до 2050 г.

Шамони, заедно с обекти в Норвегия, Франция и Австрия, е обявен за обект с „висок риск“. За разлика от тях Ванкувър, Сочи и Скуо Вали в Съединените щати са счетени за „ненадеждни“.

Справка: Slippery Slopes Report. How climate change is threatening the Winter Olympics, Loughborough University London and Protect Our Winters UK. Sport Ecology Group, https://www.sportecology.org/_files/ugd/a700be_9aa3ec697a39446eb11b8330aec19e30.pdf

Източник: Beijing 2022 Winter Olympics Fake Snow Dangerous For Humans, Environment [Report]
Tiffany Winfrey, Science Тimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !