Изненадващо откритие във 2-та най-дълбока синя дупка в света дава представа за историята на Земята

Ваня Милева Последна промяна на 24 април 2023 в 00:01 21551 0

Подводни снимки от вътрешността на втората най-дълбока синя дупка в света

Кредит Alcérreca-Huerta et al/Frontiers in Marine Science

Подводни снимки, показващи втората най-дълбока синя дупка в света.

Втората най-дълбока синя дупка в света е открита край бреговете на полуостров Юкатан в Мексико. Гигантската подводна пещера, намираща се в залива Четумал, е дълбока 274 метра и се простира на площ от 13 660 кв. м.

Това е малко по-малко от рекорда, поставен от най-дълбоката известна синя дупка в света - Драконовата дупка в Южнокитайско море - която е открита през 2016 г. и за която се смята, че е дълбока повече от 300 м.

Сините дупки са големи подводни вертикални шахти, които се намират в крайбрежните райони. Много от тях съдържат голямо разнообразие от растения и морски живот, включително корали, морски костенурки и акули. Тази в Четумал, наречена Taam Ja', което на езика на маите означава "дълбока вода", има стръмни страни с наклон от почти 80 градуса, а входът на пещерата се намира на около 4,6 м под морското равнище. Учените от El Colegio de la Frontera Sur (Ecosur), обществен изследователски център, координиран от Националния съвет за наука и технологии на Мексико, я откриват за първи път през 2021 г.

Проучването на находката е публикувано в списание Frontiers in Marine Science.

3D карта, показваща втората най-дълбока синя дупка в света3D карта, показваща втората най-дълбока известна синя дупка в света, която се намира край бреговете на полуостров Юкатан. Кредит: Alcérreca-Huerta et al/Frontiers in Marine Science

Сините дупки се образуват, когато морската вода срещне варовик. Варовикът е много порьозен, така че водата лесно прониква в скалата и позволява на химичните вещества във водата да реагират с варовика, разяждайки го. Много от сините дупки по света вероятно са се образували по време на миналите ледникови епохи, когато многократното заливане и отводняване на крайбрежните райони ерозирало скалата и е създало кухини. Когато последният ледников период приключил преди около 11 000 години и морското равнище се повишило, тези пещери се напълнили с вода и някои от тях били напълно потопени.

Тъй като сините дупки са труднодостъпни, учените не са изследвали много от тях.

Подводни снимки, показващи вътрешността на синята дупка Taam ja'Синята дупка "Taam ja'" е само 80 метра по-плитка от най-дълбоката известна синя дупка в света - Драконовата дупка в Южнокитайско море. Кредит: Alcérreca-Huerta et al/Frontiers in Marine Science

"Те до голяма степен са слабо проучени", разказва за Live Science Кристофър Смит (Christopher G. Smith), геолог, специалист по крайбрежните зони, от Геологическата служба на САЩ (USGS), който е изследвал други подводни дупки, но не е участвал в последното изследване.

Смит допълва, че уникалният химичен състав на морската вода в сините дупки предполага, че те могат да взаимодействат с подпочвените води и евентуално с водоносни хоризонти - масиви от скали или седименти, в които се съхраняват подпочвени води.

Сините дупки съдържат малко кислород, а слънчевата светлина прониква само на повърхността. Въпреки тези условия гигантските кухини гъмжат от живот, който се е приспособил към средата с ниско съдържание на кислород.

Сините дупки могат да представляват моментна снимка на това какъв е бил животът преди хиляди години. Без много кислород и светлина вкаменелостите могат да се запазят добре, което позволява на учените да идентифицират останките на изчезнали видове, отбелязват изследователите в проучването.

Сините дупки могат също така да ни разкажат повече за живота на други планети. През 2012 г. изследователи, които разглеждат сините дупки на Бахамските острови, откриват бактерии дълбоко в пещерите, където не живеят други форми на живот. Подобни открития биха могли да дадат насоки за това какъв живот може да съществува в екстремните условия на други места в нашата Слънчева система.

Справка: First insights into an exceptionally deep blue hole in the Western Caribbean: The Taam ja’ Blue Hole
Juan C. Alcérreca-Huerta, Teresa Álvarez-Legorreta, Laura Carrillo, Laura M. Flórez-Franco, Oscar F. Reyes-Mendoza and Joan A. Sánchez-Sánchez
Front. Mar. Sci., 23 February 2023 Sec. Coastal Ocean Processes
Volume 10 - 2023 | https://doi.org/10.3389/fmars.2023.1141160 

Източник: Surprise discovery of world's 2nd deepest blue hole could provide window into Earth's history
Lydia Smith,  Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !