10 странни дълбоководни същества, открити през 2022 г.

През 2022 г. са забелязани много странни дълбоководни същества. Ето някои от любимите ни.

Ваня Милева Последна промяна на 29 декември 2022 в 12:01 3314 0

Ако искате да видите извънземно същество, няма нужда да търсите в космоса, а да се отправите на пътешествие до морското дъно.

Океанските дълбини са пълни със странни и прекрасни същества и с навлизането на хората все по-дълбоко в бездната се забелязват все повече от тях.

През 2022 г. учените са наблюдавали множество дълбоководни красавици. 

Светещи спагети

Странно същество от морското дъно, покрито със светещи оранжеви пипала, подобни на спагети, предизвика вълнение в интернет.

Изследователи от Изследователския институт на аквариума в Монтерей Бей (MBARI - Monterey Bay Aquarium Research Institute) за пръв път забелязват спагетения червей от рода Biremis с помощта на дистанционно управляван апарат (ROV - remotely operated vehicle) през 2012 г., докато изследват Калифорнийския залив край бреговете на Мексико.

Червеят, имитиращ паста, няма очи или хриле и използва цветните си пипала, за да улавя малките парченца органичен детрит, известен още като морски сняг, който пада на морското дъно.

Изображение на неназован спагетен червей. Кредит: 2012 MBARI

Повечето спагетени червеи живеят в хралупи или тунели под морското дъно и пускат пипалата си, подобни на макарони, във водата само за да улавят парченца храна. Но този червей от вида Biremis прекарва живота си над океанското дъно и преди това е наблюдаван да плува във водата или да пълзи по морското дъно, за да намери места, където има много храна.

Майка калмар носи подобни на перли яйца

В тъмните океански дълбини край бреговете на Калифорния са заснети изключително редки кадри на майка калмар, която носи в обятията си желатинова нишка от блестящи перлени яйца.

Майка дълбоководен калмар носи яйцата си в желатинова нишка зад себе си. Кредит: MBARI

Изследователите от MBARI забелязват дълбоководния калмар - неизвестен вид от рода Bathyteuthis - с ROV на около 90 км от брега на дълбочина 1390 метра.

Майките калмари обикновено не мътят и не носят яйцата си. Повечето женски освобождават яйцата си на морското дъно или в големи желатинови купчини. Излюпването може да увеличи шанса на яйцата да оцелеят, но вероятно увеличава и риска от нападение на хищници за майката, поради което се среща толкова рядко.

Прекалено грижовната майка може да изглежда голяма на снимката в сравнение с яйцата си, но в действителност мантията ѝ - основната част от тялото на калмара, съдържаща всички основни органи - може да нарасне само до максимална дължина от 7,5 сантиметра.

Гумена катерица

Странно желатиново същество, което прилича на полуобелен банан, е забелязано от изследователи в Тихия океан. Съществото, известно като гумена катерица (Psychropotes longicauda), всъщност е морска краставица и е било дълго около 60 см.

Гумената катерица е едно от странните същества, открити в бездна в Тихия океан. Кредит: DeepCCZ expedition; Gordon & Betty Moore Foundation and NOAA

Гумената катерица е един от 55-те екземпляра, събрани от учени от Природонаучния музей в Лондон след изследване на морското дъно в Тихоокеанската зона Кларион-Клипертън, разположена между Хаваите и Мексико.

Сред другите забележителни същества от експедицията са морска гъба с форма на лале и корал, за който се смята, че е характерен единствено за Атлантическия океан. До 39 от събраните същества може да принадлежат към невиждани досега видове.

Мистериозна синя слуз

Учените остават озадачени, откривайки загадъчните "лепкави" същества на морското дъно около Сейнт Кроа, един от американските Вирджински острови.

Близък план на едно от мистериозните същества от "синя слуз", открити от изследователите с помощта на подводен апарат близо до Сен Кроа в Карибско море. Кредит: NOAA Ocean Exploration, Voyage to the Ridge 2022

Изследователите от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) забелязват множество същества от "синя слуз" с помощта на ROV и предават на живо гмуркането онлайн. Мистериозните кълба се носят неподвижно близо до океанското дъно на дълбочина между 407 и 611 м под повърхността на водата.

По време на стрийма изследователите предполагат какво може да е това. Предложенията включват меки корали и морски гъби, но няма единодушен отговор.

"Мога да ви кажа само, че това не е камък, но това е всичко, което мога да кажа", шегува се един от изследователите.

Ягодов калмар със странни очи

Изследователите от MBARI са зърнали яркочервен калмар със странни очи. Ягодовият калмар (Histioteuthis heteropsis) има едно голямо жълто око, пподобно на луковица, докато другото е малко и черно.

Ягодовият калмар има гигантско ляво око и малко дясно око. Видеозапис на ягодовия калмар. Кредит: © 2022 MBARI

Екипът забелязва главоногите със странни очи с помощта на ROV на дълбочина 725 м в каньона Монтерей край бреговете на Калифорния.

Несиметричните очи на калмара му дават необичайно предимство в дълбокия океан: Голямото жълто око гледа нагоре, за да забележи сенките, хвърляни от животните отгоре, а по-малкото черно око гледа надолу, търсейки проблясъци на биолуминесценция, излъчвани от плячка и потенциални хищници.

Интересно е, че малките на H. heteropsis се раждат с две еднакви по размер очи. Когато се развиват в млади индивиди, лявото око увеличава размера си, а дясното остава със същия размер. В зряла възраст лявото око може да бъде повече от два пъти по-голямо от дясното.

Извънземна "найлонова торбичка"

Странно дълбоководно същество, приличащо на плаваща найлонова торбичка със светещи вътрешности, е забелязано близо до Хаваите.

Изследователи на борда на изследователския кораб Nautilus забелязват тази морска краставица с помощта на ROV в Националния морски резерват югоизточно от Хонолулу.

Странна морска краставица с полупрозрачна кожа и яркооранжеви вътрешности. Кредит: Nautilus Live / Ocean Exploration Trust

Изследователите от Nautilus Live забелязали плаващото дрейфуващо същество с ROV на дълбочина 2 201 м в Морския национален резерват югоизточно от Хонолулу. Странното животно всъщност е морска краставица от семейство Elpidiidae, която се храни, улавяйки морския "сняг" - органичен материал, падащ от горните води към дълбините на океана.

Прозрачното същество има подобен на перка издатък, който му помага да плува на къси разстояния по морското дъно, както е било, когато изследователите са го забелязали. Яркооранжевите тръбички във вътрешността на морската краставица са червата ѝ, но не е ясно защо са толкова цветни.

Полупрозрачна "желеобразна риба"

Изследователи от NOAA са изненадани, след като улавят странно изглеждаща, подобна на желе риба, докато тралят морското дъно край бреговете на Алеутските острови в Аляска.

Изследовател държи странната "желеобразна риба". Кредит: Sarah Friedman/NOAA

Желеобразната риба, известна като петнист охлюв (Crystallichthys cyclospilus), има полупрозрачно тяло, покрито с пръстени, и необичайна вендуза на корема, която всъщност представлява модифицирана перка, позволяваща й да се придържа към морското дъно.

Петнистият охлюв може да живее във води на дълбочина до 830 м под повърхността на океана. Консистенцията им, подобна на желе, им позволява да издържат на смазващото налягане на морските дълбини, а полупрозрачните им тела им помагат да се скрият от хищниците. Голяма част от историята на живота им обаче остава загадка за учените.

Страховита "усмихната" акула

Рибар изважда от дълбините загадъчна дълбоководна акула край бреговете на Австралия. Необичайният екземпляр имал изпъкнали очи, груба кожа, подобна на шкурка, голяма заострена муцуна и смущаваща, подобна на човешка усмивка.

Близък план на загадъчната акула, която случайно е извадена от дълбините. Кредит: Trapman Bermagui

Никой не знае точно към кой вид може да принадлежи страховитото същество, което допълнително засилва мистерията около създанието, извадено от около 650 м под повърхността.

Предположенията за това какъв вид акула е бил усмихнатият екземпляр включват акула пура, акула гоблин, акула Etmopterus, акула Centrophorus moluccensis, черна акула и грубокожа акула Centroscymnus owstonii. Няколко експерти по акулите обаче заявяват пред Live Science, че невзрачното животно най-вероятно е било акула от вида гулпер.

Най-дълбоко живеещите калмари

Голям калмар, който съавторът на изследването Алън Джеймисън (Alan Jamieson) наблюдава на повече от 16 000 метра под водата през 2014 г. През 2021 г. Джеймисън и колегите му откриват същия вид да плува на хиляди метри по-дълбоко.

Близък план на калмара с рекордни размери. Кредит: Alan Jamieson

Екип изследователи, които издирват останките на изгубен кораб разрушител от Втората световна война, правят още едно вълнуващо откритие: Видео доказателство за най-дълбоко плуващия калмар, регистриран някога.

Екипът забелязва големия калмар от семейство Magnapinnidae точно над дъното на Филипинския ров на изток от Филипините на зашеметяващата дълбочина от около 6 200 м под повърхността. Изследователите са забелязали и четири октопода Grimpoteuthis sp. на подобна дълбочина.

Дълбоко живеещите главоноги разбиват рекорда на предишния шампион - друг калмар от вида bigfin, забелязан на около 4 700 м под повърхността на Тихия океан.

Изследователите са търсили мястото на останките на USS Johnston - разрушител на американските военноморски сили, потънал през 1944 г. по време на битката за залива Лейте.

Ванилова мокрица "Вейдър"

Снимка на новоидентифицирания вид дълбоководна мокрица Bathynomus yucatanensis от един-единствен екземпляр с дължина 26 см. Кредит: Ming-Chih Huang, Journal of Natural History

Дълбоко под океанската повърхност в Мексиканския залив е открит колосален, кремавожълт роднина на дървеницата, който смътно прилича на Дарт Вейдър.

Новооткритият вид, Bathynomus yucatanensis, е уловен в капан с примамка, поставен на около 600 до 800 м под морското равнище. Първоначално изследователите смятат, че това е екземпляр от близкородствения Bathynomus giganteus, но ДНК анализът по-късно показва, че това е невиждан досега вид.

С дължина над 26 см съществото е с 2500% по-голямо от близкородствените сухоземни мокрици.

Дълбоководен „дракон“ с бронзови люспи

Високоперките драконови риби (Bathophilus flemingi) са най-неуловимите видове от тази група риби. Кредит: MBARI

Морски биолози от експедиция в залива Монтърей в Калифорния наскоро забелязват блестяща и рядка дълбоководна риба, кръстена на митично същество - риба дракон (Bathophilus flemingi). Този вид е най-редкият от всички драконови риби и учените преди това са забелязвали живи индивиди само няколко пъти.

Рибите дракони използват биолуминесценция не само за да уловят храната си, но и за да не бъдат изядени.

За да се слее с блетящия фон, драконовата риба има серия от светещи органи, покриващи и двете ѝ страни Тези светлинни органи съответстват на цвета и интензитета на светлината отгоре, заличавайки силуета на рибата.

Откритието е направено по време на едноседмична експедиция с помощта на дистанционно управлявани подводни апарати.

Източник: 10 bizarre deep sea creatures found in 2022
Harry Baker , Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !