Изпращаме юли и посрещаме август с екстремни температури

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 юли 2021 в 16:05 12189 0

"Жегата продължава, очакваме и дори повишение! Изпращаме юли месец с положителна аномалия и посрещаме август с екстремни стойности, предимно за нашите географски ширини", заявяват синоптиците от Meteo Balkans.

"Моделите продължават да прогнозират екстремни горещини и дори загатват за възможни нови температурни рекорди", съобщава групата синоптици.

Според техните модели температурите на 31 юли ще са между 37-40 градуса, а на 1 август ще са между 38-43 градуса.


Най-топли ще са традиционно Дунавска равнина, Горнотракийската низина и района на Сандански. Зародишът на тази жега е в пустинята Сахара.

Температурен рекорд е отчетен на 28 юли в Русе, съобщиха от хидрометеорологичната станция в града. При измерването в 15.15 часа градусите са били 39,2. Досега най-горещо на този ден е било през 1985 година, когато са отчетени 39 градуса. Най-ниската температура е измерена през 1975 година - 14 градуса. Статистиката се води от 1961 година.

В момента на много места в Северното полукълбо тегнат екстремни жеги, съпътствани от интензивни горски пожари.

През 2000 г. атмосферни учени от американската военноморска изследователска лаборатория (NRL) за първи път съобщават, че димните струи от интензивните пожари могат да породят извисяващи се гръмотевични бури, които насочват димът толкова високо или по-високо от крейсерската надморска височина на самолетите. Тези пирокумулонимбуси или pyroCb учудиха учените по онова време. Преди това откритие се смяташе, че само експлозивни вулканични изригвания и екстремни гръмотевични бури могат да повдигат толкова високо газови емисии.

Все по-екстремното поведение през последните години на тези изпълнени с дим бурни облаци изненадва и притеснява учените, които ги проследяват. Последните срещи с тези огнедишащи облаци са в Северна Америка през пристигналия по-рано необичайно топъл пожарен сезон юни и юли 2021 г. в канадските и американските гори.

Малък pyroCb, издигащ се над пожара в McKay Creek на 30 юни 2021 г.


Полезни съвети в горещото време

Ако е възможно, избягвайте излизането навън, когато е най-горещо. През деня горещините са между 13-18 часа.

Пийте повече вода. Важно е да се приема достатъчно от нея, тъй като с дишането и изпотяването в топлото време се губят много течности, които трябва да се набавят. Айрянът, както и соковете също са напитки, които можем да предпочетем в жегата. Специалистите отбелязват, че посягането към алкохола е лоша идея. Газираните напитки не са препоръчителни.

Хубаво е храненето да бъде по-често в по-малко количество през деня, да няма прехранване, да няма консумация в горещините на меса, които са тлъсти; да няма пикантни храни. За предпочитане е да наблегнем на салати, свежи зеленчуци, свежи плодове.

При излагане на слънце, използвайте лосион с висок защитен фактор. Носете шапки и светли дрехи.

Ако сте навън, по възможност се движете по сенчестите и проветриви места.

Избягвайте интензивна физическа дейност през горещите часове.

Източници:

Жегата продължава, очакваме и дори повишение! Meteo Balkans

A Summer of Fire-Breathing Smoke Storms: Extreme Heat, Intense Wildfires, and a “Monster pyroCb”, A Summer of Fire-Breathing Smoke Storms: Extreme Heat, Intense Wildfires, and a “Monster pyroCb”
ADAM VOILAND, NASA EARTH OBSERVATORY

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !