Изсичането на горите в Амазония влияе на времето в Тибет

Ваня Милева Последна промяна на 09 януари 2023 в 09:01 7773 0

Схематичен изглед на критичните елементи на климатичната система на Земята, тяхната свързаност и взаимовръзки. Номерираните символи показват потенциалните критични елементи в системата на Земята. Прекъснатите жълти линии показват възможните връзки между тези преломни елементи, а плътните червени линии показват откритите в тази статия връзки. Стрелките показват посоката на влияние. Кредит: Nature Climate Change (2023). DOI: 10.1038/s41558-022-01558-4

Международен екип от учени в областта на климата е открил доказателства, че изсичането на дърветата в Амазонската дъждовна гора влияе на времето в Тибет, който се намира на повече от 15 000 км от Амазония.

Амазонската дъждовна гора е едно от важните места на нашата планета, което в момента е подложено на огромен натиск от човешката дейност.

В своята статия, публикувана в списанието Nature Climate Change, изследователите описват възможни дългосрочни въздействия от обезлесяването на тропическите гори на Амазонка. Валери Ливина (Valerie Livina), от Националната физическа лаборатория на Великобритания, публикува статия News & Views в същия брой на списанието, очертаваща теорията за бифуркацията на Хопф или "точката, от която няма връщане" и как тя се свързва с повратните точки на климата.

Амазонската дъждовна гора се смята за една от критичните точки в света, където малки, постепенни промени могат да доведат до голяма, внезапна и трайна промяна. С напредването на изсичането на горите те все повече се приближават до тази критична точка, в която според учените тропическите гори не могат да се върнат в естественото си състояние, дори ако се спре изсичането и дърветата се засадят отново.

След като са събрали данни за климата на цялата планета от 1979 до 2019 г., т.е. за същия период, в който е извършено най-масовото обезлесяване на Амазонската гора, учени от Китай, Германия, Швеция и Израел стигат до заключението, че обезлесяването в северната част на Южна Америка е оказало значително въздействие върху температурите на Тибетското плато и западната част на Антарктида. Те наблюдават и обратна зависимост от валежите: когато в Амазония вали повече, има тенденция да има по-малко валежи в Тибет и Антарктида.

Изследователите успяват да проследят климатичните промени с намаляването на площта на тропическите гори. Те установяват, че този маршрут минава през Южна Африка, след това през Арабския полуостров и накрая през Тибет, където снежната покривка постоянно намалява от много години. Този процес на "климатично пътешествие" продължава около две седмици. 

Изследователите отбелязват, че това откритие предполага, че ако в Амазонка се достигне критична точка, това може да доведе до критична точка в Тибет, където температурите и валежите ще бъдат трайно засегнати. Те отбелязват, че предишни изследвания вече са показали, че затоплянето в Тибет и Арктика протича по-бързо от средното за света.

Справка:

Teng Liu et al, Teleconnections among tipping elements in the Earth system, Nature Climate Change (2023). DOI: 10.1038/s41558-022-01558-4

Valerie N. Livina, Connected climate tipping elements, Nature Climate Change (2023). DOI: 10.1038/s41558-022-01573-5

Източник: Amazon rainforest deforestation is influencing weather in Tibet
Bob Yirka , Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !