Как да видим най-близката среща на Юпитер със Земята, която е веднъж на 70 години

Ваня Милева Последна промяна на 02 септември 2022 в 00:01 10456 0

Планетата Юпитер. Кредит: lex.dk – Public domain 1.0

Невъзможно е да пропуснете Юпитер този септември, защото той ще свети по-ярко от всичко друго в нощното небе с изключение на Луната.

На 26 септември огромната планета ще се носи в небето директно срещу Слънцето по време на най-близкото си приближаване до Земята.

При тази опозиция (времето, когато Земята е точно между планетата и Слънцето) Юпитер ще бъде по-близо до Земята, отколкото е бил през предходните 70 години, съобщава EarthSky.

Вземете бинокъл, за да видите четирите най-големи луни на Юпитер, които обикалят около планетата, като непрекъснато променят местоположението си всяка нощ.

Юпитер в опозиция

Оптималният момент за наблюдение и снимане на планетата е по време на "опозиция", когато планетата ще бъде директно срещу Слънцето на небето и почти изцяло осветена от Слънцето, аналогично на пълнолуние.

Опозиция на Юпитер с Европа. Кредит: Flickr - TheWitscher

Разстоянията на нашите две планети от една опозиция до следващата се различават, защото планетите нямат идеално кръгови орбити.

Приблизително на всеки 13 месеца има опозиция с Юпитер, но това е възможно най-близкото ни отстояние до газовия гигант от десетилетия насам. Така че това може да ни се случи само веднъж в живота.

По време на опозицията Юпитер ще бъде най-голям и най-ярък и ще се вижда през по-голямата част от нощта, докато е над хоризонта. Това е чудесно време за наблюдение и снимане на газовия гигант.

Опозицията се случва, когато Земята е между външна планета, например Юпитер, и Слънцето. Илюстрация: Наука OFFNews

Ако останете будни през цялата нощ тази седмица, може да наблюдавате как Юпитер залязва в югозападното небе малко преди разсъмване.

През месеца, когато Юпитер е в опозиция, ще можете да го видите да изгрява на изток по здрач и да залязва на югозапад по изгрев Слънце.

През следващите няколко седмици можете лесно да видите сияещия Юпитер да изгрява на източното небе, ако гледате на изток около два часа след залеза на Слънцето.

"Големият квадрат на Пегас", който представлява звездна конфигурация вътре в по-голямо съзвездие, е ромбовидно съзвездие, съставено от четири ярки звезди, които могат да се видят непосредствено над него. Сатурн, чийто невероятен пръстен се вижда от всеки скромен телескоп, е далеч вдясно.

Юпитер ще блести ярко на югоизток вечерта на 26 септември 2022 г. Юпитер достига опозиция в 20 UTC на 26 септември 2022 г. Той се намира точно на юг от източната страна на „Големия квадрат“, група от 4 звезди в Пегас. Между Големия квадрат и ярката планета има красива, но слаба група от шест звезди, известна като „Кръгът“. Те са в западната част на съзвездието Риби. Кредит: John Jardine Goss / EarthSky.

Как лесно да видим Юпитер

Юпитер вече е най-яркото небесно тяло в нощното небе с изключение на Луната. Намирането му е много лесно. Просто излезте навън няколко часа след залеза на слънцето, проверете източния хоризонт за най-яркия обект и ще се вижда през цялата нощ. През останалата част от 2022 г. Юпитер ще продължава да се измества на запад, оставайки видим във вечерното небе до март 2023 г.

Трябва да се възползвате от този случай, за да се упражните да използвате телескопа или бинокъла, който имате под ръка, за да видите дали можете да получите по-ясна картина и може би дори да различите някоя от по-големите луни на Юпитер.

На 26 септември Юпитер теоретично ще бъде най-близък и най-ярък, но не с много, особено с невъоръжено око. Това е точката на опозиция. Планетата обаче ще изгрее тази вечер съвсем скоро след залеза на Слънцето, а след това ще залезе съвсем скоро след утрото.

Магнитудът му или звездната му величина ще бъде -2,9. Хората често намират системата за звездни величини за объркваща, защото най-ярките звезди имат отрицателни величини. 

Отбележете в календарите си и следващата планетарна опозиция, която ще настъпи в началото на декември, когато ще видим един по-ярък Марс.

Източник: Jupiter at opposition September 26, 2022,  EarthSky

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !