Какво ще стане, ако унищожим всички вируси?

С две думи: Екологична катастрофа

Ваня Милева Последна промяна на 08 септември 2021 в 00:00 7789 0

Бактериофагът е вирус, който заразява бактерии. Бактериофагът Т4 заразява бактерията E.coli. Инвазията на Т4 започва чрез докосване на бактериалната клетъчна стена и инжектиране на вирусна ДНК през нейната опашка (в пурпурно) в клетката. ДНК „опаковъчната машина“ (среден и десен панел) между „главата“ и „опашката“ на бактериофага (зелени, жълти, сини шипове) поддържа двуверижната ДНК (среден панел, червено) в готовност. Кредит: Victor Padilla-Sanchez, The Catholic University of America

Ако всички вируси изчезнат, светът ще да бъде много различен - и не непременно по-хубав. Но какво точно би се случило?

Почти всичко, което знаем за вирусите, се отнася до патогените.

По-голямата част от вирусите обаче не са такива.

Можем обаче да кажем, че мигновеното изчезване на всички вируси много скоро, вероятно още през първата година, ще предизвика бурно преструктуриране на морските екосистеми.

Бактериофагите (вируси, поразяващи бактерии) „са основните хищници на бактериалния свят“, обяснява Тони Голдбърг (Tony Goldberg), епидемиолог от Университета на Уисконсин-Медисън. „Без тях щяхме да имаме големи проблеми".

Бактериофагите регулират броя на бактериите, които съставляват повече от 90% от цялата биомаса в океана. Тези микроби произвеждат около половината кислород на планетата - процес, активиран от вирусите.

Без фагите съотношението на различните видове бактерии ще се промени непредсказуемо- някои бактериални популации вероятно ще нарастнат експоненциално, измествайки други, които пък може да изчезнат напълно.

Скоро ще се съкрати доставката във водата на хранителни вещества от загиващи бактериални клетки, което ще доведе до силно намаляване на фитопланктона, който е основата на цялата хранителна пирамида на морските екосистеми.

Бактериофагите убиват около 20% от всички океански микроби и около 50% от всички океански бактерии всеки ден. Това е храна, гарантирана от вирусите за фотосинтезиращият планктон в океана. Тези микроби произвеждат около половината кислород на планетата - процес, активиран от вирусите, които в крайна сметка поддържа голяма част от живота на Земята.

„Ако няма смърт, значи няма живот, защото животът изцяло зависи от рециклирането на материали“, подчертава Къртис Сътъл (Curtis Suttle), вирусолог от Университета на Британска Колумбия. "Вирусите са толкова важни за рециклирането".

Цъфтеж на фитопланктон в Баренцово море. Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

Ако вирусите изчезнат, аналогични промени ще започнат и на сушата, тъй като вирусите са важен регулатор на броя на насекомите, които се хранят с растения. С тяхното неконтролирано възпроизвеждане всички познати ни екосистеми ще рухнат, а големите животни ще измрат.

Изследователите, изучаващи насекомите-вредители, са установили, че вирусите са от решаващо значение за контрола на популацията на видовете. Ако даден вид се размножи прекалено, „ ще премине вирус и ще го затрие“, отбелязва Мерилин Русинк (Marilyn Roossinck), вирусен еколог в Университета на  Пенсилвания. "Това е много естествена част от екосистемите".

Този процес, наречен „убий победителя“, е често срещан и при много други видове, включително и нашия собствен - както се вижда от пандемиите.

„Когато популациите се размножат прекалено, вирусите са склонни да се възпроизвеждат много бързо и да унищожат тази популация, създавайки пространство за живот на всички останали“, обяснява Сътъл. Ако вирусите изчезнат внезапно, конкурентните видове вероятно ще процъфтяват в ущърб на другите.

„Бързо бихме загубили голяма част от биоразнообразието на планетата“, разказва Сътъл. "Ще имаме няколко вида, които ще доминират и ше изтласкат всички останали".

Вирусите са важна част от екосистемите. Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

Някои организми зависят от вирусите за оцеляването си или за да им дадат предимство в конкурентния свят. Учените подозират например, че вирусите играят важна роля в подпомагането на кравите и другите преживни животни да превърнат целулозата от тревата в захари, които могат да се метаболизират и в крайна сметка да ги превърнат в телесна маса и мляко.

Изследователите също така смятат, че вирусите са неразделна част от поддържането на здрав микробиом в телата на хора и други животни.

„Тези неща не са добре разбрани, но откриваме все повече примери за това тясно взаимодействие на вирусите като важна част от екосистемите, независимо дали това е нашата човешка екосистема или околната среда“, коментира Сътъл.

В дългосрочен план може да има известно забавяне в еволюцията, тъй като вирусите са основният фактор за трансфера на гени между същества от различни видове и дори царства. И с течение на времето най-вероятно ще се появят нови вируси от фрагменти от геномите на клетъчните организми.

По-голямата част от съвременните вируси не са патогенни за хората и много от тях играят важна роля в подпомагането на екосистемите. Други поддържат здравето на отделни организми - всичко от гъбички и растения до насекоми и хора.

„Живеем в баланс, в перфектно равновесие“ и вирусите са част от това, отбелязва Сузана Лопес Чаретон (Susana Lopez Charretón), вирусолог в Националния автономен университет в Мексико. „Мисля, че щяхме да загинем без вируси“.

Източник: If all viruses disappeared, the world would be very different — and not necessarily for the better. But what exactly would happen?, BBC Future

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !