Карта показва колко време е нужно, за да стигнем до град от всяка точка по света

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 януари 2018 в 12:00 3345 0

D. J. Weiss et al

Група учени от Великобритания, Съединените щати, Италия и Австралия съставиха карта, в която регионите по света са оцветени в зависимост от това, колко време е нужно за хората средно, за да стигнат до най-близкия главен град.

Статията с резултатите от изследването е публикувана в списание Nature.

По света ресурсите са разпределени неравномерно, а голяма част от тях са концентрирани в градовете. Стандартът на живот често зависи от разстоянието до града, транспортната достъпност и взаимното разположение на градовете в региона. Заради това е нужна точната карта за достъпността на градове, за да се планира политиката и за по-справедливо разпределение на ресурсите.

При съставянето на картата изследователите използват данни от проекта OpenStreetMap и от Google. Те сравняват десет карти на света, които показват скоростта на придвижване на хората и по-детайлни изображения на гъсто населените райони. Резултатът е карта с резолюция от един на един километър.

Авторите на проучването показаха връзката между доходите на населението и времето, което е нужно за хората, за да стигнат до града. 90,7% от хората в страни с високи доходи (главно в Европа и Северна Америка) живеят в рамките на един час от града, докато в по-бедните страни това са само 50,9%. Но за страните със средно до умерено ниво на благосъстояние, тази зависимост не е толкова очевидна.

Статистиката показва например, че над 80% от хората по света днес живеят в рамките на един час от града.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !