Китай губи 13% от производството на слънчева електроенергия заради мръсен въздух

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 юли 2019 в 01:00 7088 0

Кредит pixabay

Почистването на замърсения въздух в Китай би увеличило генерирането на електричество от многобройните соларни панели в страната с 13% и милиарди долари допълнителни приходи, според нов анализ, публикуван в списание Nature energy. 

В Китай има инсталирани повече соларни мощности, отколкото в която и да е друга страна, с обща мощност 170 гигавата към края на 2018 г. Но страната има и един от най-сериозните проблеми със замърсен въздух в света. 

В последните години Китайското правителство търси решения на замърсения въздух, заради рисковете за общественото здраве и протестите на гражданите. Сега става ясно, че това би имало и икономически ефект, тъй като по-чистия въздух ще повиши генерирането на електричество от соларните панели. 

Барт Суертс (Bart Sweerts), от Швейцарския федерален институт за технологии в Цюрих, използва данните за слънчевата радиация от 119 станции в Китай между 1960 г. и 2015 г. и ги комбинира с данните за емисиите на серен диоксид и сажди, за да направи оценка до каква степен аерозолите, получени в резултат от човешката дейност намаляват максималната продуктивност на соларните панели. Той и колегите му откриват, че замърсяването на въздуха е намалило потенциално генерираната слънчева енергия с 13 % за този период. 

През 2016 г. това са 14 терават часа по-малко произведена електрическа енергия, или еквивалента на годишното производство на Тунис. През 2030 г., когато се очаква слънчевите мощности в Китай да са три пъти повече, отколкото през 2016 г., това количество енергия ще бъде 74 TWh, или количеството електроенергия, произвеждано от Бангладеш в момента.

Допълнителното електричество би било на стойност 1,9 милиарда щатски долара през 2016 г. и 6,7 милиарда щатски долара през 2030 г. 

"Това са толкова много теравати и милиарди долари изгубени приходи. За страна като Китай това са съществени стойности", смята Суертс.  

Китай поддържа развитието на соларната енергетика на местно ниво в домакинствата и публични сгради, но тези панели са особено засегнати от замърсяването. Регионите с голямо население имат по-замърсен въздух, което намалява още ефективността.

Това изследване показва, че усилията за изчистване на въздуха оказва слаб ефект между 2010 г. и 2015 г.

Но Суертс предупреждава: "Още сме много далече от постигането на напълно чист въздух и от ситуацията през 60-те години на 20 век".

Източник: New scientist - Cleaning up China's dirty air would give solar energy a huge boost

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !