Китай проектира първата в света дълбоководна база, пълна с роботизирани подводници

Подробности за тайна китайска подводна база

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 март 2019 в 09:25 2650 0

Кредит Liu Shiping / Синхуа / Eyevine

Миналата година стана извесно, че Китай работи върху подводна база, която ще се управлява от изкуствен интелект и подводни роботи.

На базата на прототипи и научни документи New Scientist публикува подробности. 

Представете си конструкция на хиляди метра под повърхността на океана, която е дом на автономни роботи. Един по един те излизат, картографират терена и търсят необичайни същества.

Ние знаем много малко за живота на тези дълбочини, но такива роботи могат да откриват всеки път по още малко с всяко пътуване. Тъй като енергията им намалява, те се връщат, за да „кажат” какво са открили и презареждат батериите.

Това е визията за амбициозния план на Китай да изгради първата в света дълбоководна база. Подробностите са оскъдни, но изглежда, че проектът вероятно ще остави учените океанографи на повърхността, докато подводни роботи провеждат изследванията.

Морска лаборатория 2019

Няколкото китайски прототипа, според  New Scientist представляват подводници - роботи, способни да извършват изследователски мисии преди да се върнат в подводните докинг станции, за да се презаредят. Самата база вероятно също ще провежда научна работа чрез събиране на проби от микроорганизми.

Тъй като базата ще бъде на твърде голяма дълбочина, където няма да достига слънчевата светлина, няма да може да се разчита на слънчевата енергия, така че вероятно ще се захранва от кабел, свързващ я с повърхността. Предимство на постоянната база е, според списанието, че нейните роботи - подводници ще могат да картографират как океанът се променя с времето - събирайки данни за подводните екосистеми и геологията с течение на времето.

По-практичната цел е проучването на нови находища за подводен добив на нефт и минерали.

Оставащи въпроси

Все още не е ясно къде Китай ще изгради подводната база, въпреки че  New Scientist предположи, че това може да бъде около Манила, Филипините или близо до Окинава.

"Океанът покрива по-голямата част от нашата планета и това, което се случва в него, засяга всички нас", коментира Джон Копли (Jon Copley), професор по изследване на океана в Университета в Саутхемптън. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !