Курс за любителите на науката и планината

Как може да се научим да общуваме с планината със знание и любов

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 март 2017 в 11:16 2996 0

На 7 март 2017 в Клуб на пътешественика при пълна зала и специални гости, беше представена за първи път пред публика инициативата "Форум планина".

Организаторите анонсираха програмата на курс за повишаване на знанията на хората, излизащи в природна среда. Инициативата беше подкрепена от специалния гост, географ и пътешественик, проф. Румен Пенин, който в жив разказ за приключенита си в Индонезия, представи своята гледна точка за осъзнатото пътуване и планирането на едно приключение.

Водени от идеята, че все повече хора се обръщат към природата и търсят близък досег с нея, организаторите събират знанието и опита на доказани професионалисти в различни области, свързани с природната среда, за да ги предадат на публиката в серия от лекции и практически занимания. Това е обучение, извън рамките на образователните институции, но водено от лектори с дългогодишен опит като преподаватели, научни експерти, планински водачи, лекари, планински и пещерни спасители.

Целта на Форум Планина е да създаде подготвена и информирана общност от пътуващи хора, които излизат с уважение и познание сред природата.

Курсът ще продължи до края на месец юни и включва 16 лекции и 8 практически занимания на терен. Темите са подбрани, така че да надграждат знания за природната среда - геология, геоморфология, климат, води, растителен и животински свят, защитени територии и човешка дейност, планините в България, както и по-практически насочените - ориентиране и навигация, екипировка, първа помощ, групова динамика, бивакуване. Обърнато е внимание и на културно-историческото наследство.

Сред лекторите са проф. Д-р Стефан Шанов, бивш председател на Дружеството на геофизиците в България, създател и ръководител на Лаборатория по сеизмотектоника към Геологическия институт на БАН, доц. Д-р Росица Кендерова, ръкововодител на научно-изследователско направление геоморфология в Геолого-географския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, доц. Д-р Константин Костов, сеизмолог от Геологическия институт при БАН, синоптикът Красимир Стоев от НИМХ на БАН, Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България, Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа БАЛКАНИ, Росен Василев от Българска фондация Биоразнообразие, Тодор Стефанов, преподавател по ориентиране в Техническия университет, д-р Бенжамен Ментешев - лекар и психиатър, Мартин Маровски - един от най-добрите български алпинисти и катерачи, трикратен носител на годишната награда за алпинизъм на БФКА (Българска федерация по катерене и алпинизъм), доц. Д-р Иван Ванев от Института за изследване на изкуствата на БАН и много други.

Създатели на идеята са организациите Сдружение Байкария, Училище за приключения Реверсо и Клуб на пътешественика, които от години работят в посока на повишаването на планинарската култура сред хора на различни възрасти, повеждането на приключенско-образователни курсове за деца, провеждането на лекции и презентации за пътешествия и воденето на хора сред природата.

Първата лекция от курса на Форум Планина ще се проведе на 14 март (вторник) в Клуб на пътешественика, ул. Сердика 19.

Темата е Геология, лекторът - проф. д-р Стефан Шанов.

Повече информация за програмата на Форум Планина и отделните събития в нея, ще се появават във Фейсбук страницата на инициативата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !