Малката дистанция между автомобилите на светофара не им помага да преминат по-бързо (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 декември 2017 в 00:00 40427 1

Кредит Pxhere

Инженери от Политехническия университет във Вирджиния установиха, че водачите, които на червен свтофар при кръстовищата застават плътно до стоящия пред тях автомобил, не съкращават времето си за придвижване.

Учените заключават, че спазването на дистанция не само прави движението по пътищата по-безопасно, но не го и забавя.

Резултатите от проучването са публикувани в списание New Journal of Physics.

За да разберат доколко е ефективно да се нареждат колите близо една до друга, авторите наблюдават десет еднакви автомобила на специално подбран полигон с  кръстовище.

Във всеки от експериментите те помолили шофьорите да запазят определена дистанция.

Движението на автомобилите е наблюдавано отгоре от дрон.

Схема на експеримента, извършен на тестов път, където десет доброволци шофьори с идентични автомобили Chevy Impalas (дълги 5 m) бяха поставени на опашка пред червен светофар с контролирана дистанция от броня до бронята (вижте видеото долу). Когато светлината става зелена, един дрон, който лети над тях, измерва ускорението на автомобилите при пресичане като функция на дистанцията.  Заснемането на дрона разкри, че е нужно повече време, когато автомобилите стартират от малки дистанции. New Journal of Physics

В резултат се оказа, че времето, нужно на шофьорите да се придвижат, който не зависи от дистанциите между колите. Шофьорите, които спират на 7,6 метра от стоящия пред тях автомобил, изразходват същото време, за да изчакат да започне движението и да изминат определено разстояние, както тези, които докарват плътно автомобилите си.

Учените заключават, че спазването на дистанция не само прави движението по пътищата по-безопасно, но не го и забавя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!