Най-дълбоката подводна дупка в света откриха в Южнокитайско море

Катя Димитрова Последна промяна на 30 юли 2016 в 13:00 14385 0

Кредит Синхуа

Гигантска подводна яма във водите на Южнокитайско море откриха изследователи. Проучванията, с помощта на сонарни скенери, показват, че това е най-дълбоката такава дупка в света.

Предишният рекорд се държеше от дупката Дийн в близост до Бахамите, с дълбочина над 90 метра. Новооткритата обаче достига до 300 метра под повърхността, съобщава информационната агенция Синхуа.

Наречената „Драконова дупка“ е намерена в района на остров Парасел, част от китайския архипелаг Сиша.
Там вероятно няма живот, тъй като липсва кислород.

Южнокитайското море е част от Тихия океан и е разположено на юг от Китай. Площта му е 3 500 000 км². В него се намират архипелази от стотици острови, много от които са постоянно под водата.

В Южнокитайско море са открити огромни залежи на нефт и природен газ. Поради тази причина островите Спратли и Парасел, разположени в Южнокитайско море са спорна международна териториална зона, за която претендират няколко държави в региона на Югоизточна Азия.

В този спор участват Китай, Филипините, Виетнам, Малайзия и Китайско Тайпе (Република Китай). Често се стига и до открити бойни действия между изброените държави за контрол над тези острови.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !