Най-големият антарктически айсберг загива близо до екватора

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 юни 2018 в 00:00 11644 1

Кредит NASA/ International Space Station

След 18-годишно плаване най-големият айсберг в Антарктика се разтапя близо до Южна Америка.

Учени от НАСА съобщиха, че след като плава почти 20 години най-големият айсберг, който някога се е откъсвал Антарктика, е на път да изчезне завинаги.

Сега плаващ северозападно от островите Южна Джорджия близо до Южна Америка, айсбергът, наречен B-15, е пропътувал повече от 10 000 километра от шелфовия ледник Рос и е опасно близо до екватора. 

Сателитните снимки, направени на Международната космическа станция (МКС) на 22 май, потвърждават, че останките от айсберга са на път да бъдат разядени от топлите тропически води, разказва Live Science.

Айсбергът с площ половин Белгия за първи път поема по дългия си круиз, след като се отчупва от шелфовия ледник Рос през 2000 г., казват от НАСА. По това време той е най-големият единичен къс лед, която някога е бил отделен от шелф с дължина 160 морски мили (296 км) и ширина 20 морски мили (37 км). (Това е обща площ от 3200 квадратни морски мили 11 хил. км - повече от площта на Ливан.)

Айсберг B-15 се откъсна от ледника Рос през 2000 г., преплава три четвърти от пътя си около Антарктида и сега се извисява на север към своята гибел. Кредит: NASA/ International Space Station

Три четвърти от пътя на айсберга бе около Антарктида, след това внезапно се измества на север в Южния Атлантически океан през изминалата година - две, разказва НАСА.

Айсбергът постепенно се разцепва на много по-малки парчета, повечето от които вече се разтопиха. Днес само четири парчета остават с достатъчно голяма повърхност, за да могат да бъдат проследявани от Националния център за леда National Ice Center. Тази минимална площ е 20 квадратни морски мили.

Частта на име B-15Z, наблюдавана от МКС миналия месец, все още има площ от около 50 квадратни морски мили, но вероятно е близо до края на пътуването си, тъй като плава все по-близо до екватора. Според НАСА айсбергите бързо се стопяват като стигнат в този регион. Вече се вижда голяма пукнатина в центъра на B-15Z и по-малки разпадащи се парчета от краищата му.

B-15 е обречен. Но феновете му могат да се успокоят, защото благодарение на изменението на климата друг "най-голям айсберг" вероятно скоро ще се откъсне.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

08.06 2018 в 10:07

Какъв Екватор и какви тропически води бе, хора? Вие география учили ли сте?
Островите Южна Джорджия са на 50 и няколко градуса южна ширина. Тоест айсбергът не е минал дори половината път до Тропика на Козирога. Това е близо до полярния кръг и дори тропическите води са далеч на север, а за екватор въобще не можем да говорим.