Озоновата дупка намалява с намаляването на емисиите на фреоните (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 януари 2018 в 11:18 18636 1

Кредит Wikimedia Commons

Озоновата дупка през 2000 година

Спътникът на НАСА Aura даде първите директни доказателства, че намаляването на озоновата дупка над Антарктика е пряко следствие от намаляването на емисиите на хлорфлуорвъглеводороди (CFC), съобщава сайтът на Лабораторията за реактивни двигатели към НАСА (JPL).

Статията с резултатите от дългосрочните наблюдения е публикувана в списание Geophysical Research Letter

CFC са дълготрайни химични съединения, които се издигат в стратосферата, където се разпадат под въздействието на ултравиолетовата радиация на Слънцето, освобождавайки хлорни атоми, които унищожават озоновите молекули. Озонът в стратосферата защитава живота на планетата като абсорбира потенциално вредните ултравиолетови лъчения, които могат да причинят рак на кожата и катаракта, потискат имунната система и сериозно увреждат растителния свят.

Две години след откриването на озоновата дупка над Антарктика през 1985 г. народите на света подписват Монреалския протокол за веществата, които нарушават озоновия слой (pdf), който регулира разрушаващите озоновия слой вещества. По-късни изменения на Монреалския протокол напълно забраняват производството на фреони.

Предишните проучвания използваха статистически анализи на промените на размера на дупката в озоновия слой, за да потвърдят, че изтъняване на озоновия слой намалява.

Това изследване е първото, което се използва измерване на химичния състав вътре в озоновата дупка, което установи, че не само намалява разрушаването на озона, но и че това намаление се дължи на спада на отделянето на фреони.

Авторите използват микровълновия спектрометър Microwave Limb Sounder, монтиран на сателита за многогодишни нощни наблюдения на състава на атмосферата над Антарктика.

Атмосферата на Земята от космоса. Снимка: НАСА

Оказа се, че за последните 9 години намаляване на нивото на хлора е средно с 25 части на трилион годишно, което общо взето добре се съгласува с теоретичните модели. По този начин наблюденията показват, че озоновата дупка не просто намалява, а това се случва в резултат на човешките действия.

Учените очакват озоновата дупка над Антарктика да продължи да се възстановява постепенно с напускането на фреоните от атмосферата, но пълното възстановяване ще отнеме десетилетия.

"Фреоните имат живот от 50 до 100 години, така че те ще се задържат в атмосферата в продължение на много дълго", заяви Ан Дъглас (Anne Douglass), атмосферен учен от Центъра за космически полети Годард на НАСА и съавтор на изследването. "Що се отнася до озоновата дупка, не очакваме да изчезне преди 2060 или 2080-а година. И дори тогава ще има все още една малка дупка".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

09.01 2018 в 02:50

Е нали вече няма фреонови хладилници, и о! Боже! Дезодоранти за подмишниците на зелените перхидролки. Откъде още фреон?
Комедианти.
А наса да спре да гърми ракетките си от 70-те - те и късат озоновия слой с това което изпускат отзад. Да ме прости Господ, че си помислих за пръдня.