Пътища от рециклирана пластмаса се полагат в Англия

Антония Петрова Последна промяна на 30 април 2017 в 08:32 12659 2

Снимка: MacRebur Facebook

Шотландски старт-ъп обяви, че е открил начин да използва рециклирана пластмаса като спойка в асфалта. Идеята ще разреши повече от един проблем - лошото качество на пътищата, нарастващата употреба на изкопаеми горива и трупащите се пластмасови боклуци.

Новите пътища са направени от материал, наречен MR6. В момента пътищата се правят от 90% чакъл, пясък, варовик и 10% битум на основата на нефт. Но субстанцията на шотландската компания MacRebur заменя нуждата от последния. 

MR6 е съставен изцяло от отпадъчни материали, които се смесват в асфалта, съобщава Futurism. И по-конкретно намерени на сметището боклуци, като например полиетилен, използван за пакетиране. След това те се смесват с обичайните чакъл и малко количество битум в асфалтов завод. Процесът е еднакъв с настоящия при производството на асфалт и заводите не се нуждаят от ново оборудване.

Според MacRebur, пътища с този материал са по-евтини и с 60% по-здрави от сегашните. Компанията твърди, че тези пътища са по-малко склонни към образуване на цепнатини и намаляват съпротивлението на гумите, което ще спомогне за икономия на гориво. Трайността им е най-малко десет пъти по-голяма от съществуващите в момента пътища, твърдят изобретателите им.

Първата отсечка, положена с MR6, е пред къщата на Тоби МакКартни (Toby McCartney) - основател на MacRebur. Той вече е убедил две общини в Северозападна Англия да започнат да използват местните пластмасови отпадъци за своите пътища. 

По повърхността на Земята има около 40 милиона километра пътища. Стотици милиони барела петрол отиват за тях. Ако материалът на МакКартни се окаже успешен, той може да се окаже решение за изразходването на природните ресурси и ограничаването на замърсяването с пластмаси.

Снимка: MacRebur Facebook

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12554

2

oja

01.05 2017 в 13:24

Хммм... не е за нас тази работа. Какво ще правят фирмите, които от това съществуват? От къде ще източват пари? Така хем герои оправили пътя, хем постоянно капе по много. ;)

23293

1

Стефан

01.05 2017 в 01:55

:)))
А как колите ще спират?

Как ще се движат няма да питам:)