Руски геохимици предлагат нова теория за образуването на Луната

Ваня Милева Последна промяна на 16 май 2024 в 00:00 2413 1

Предположението на руските учени, наречено

Кредит Wikimedia Commons

Предположението на руските учени, наречено "хипотеза за множество удари за формирането на Луната", твърди, че повърхността на Земята никога не е била напълно разтопена, защото не е имало сблъсък с Тея (както и самата Тея)

Учени от Института по геохимия и аналитична химия "Вернадски" в Москва се опитват да оспорят популярната хипотезата на образуването на естествение спътник на Земята при сблъсък с протопланетата Тея.

Обикновено образуването на Луната се обяснява със сблъсъка на Земята с една древна протопланета, наречена Тея. Но според Naked Science това обяснение не удовлетворява много учени и причините накратко са: ударът на Тея би трябвало да нагрее много силно материала за бъдещата Луна, избит от Земята. В такъв случай би трябвало да има по-малко леки съединения и леки изотопи на различни вещества и да преобладават тежките.

Но измерванията показват, че на Луната има вода и тя съдържа малко тежък водород - точно като земния, а не  като кометната вода. Подобно нещо се наблюдава и за други геохимични маркери, не само за водата.

Илюстрация на Земята и Луната към средата/края на Хадейския еон. Обърнете внимание на силната близост на двете и тъмнозелен океан от вода с големи количества железен оксид. Кредит: Wikimedia Commons

Затова геохимиците са търсят алтернативи на хипотезата Тея.

Сега Сергей Игнатов от Института по геохимия и аналитична химия Вернадски на Руската академия на науките представя нова хипотеза. Ученият отбелязва, че за да може Луната да достигне сегашната си маса, първоначално е трябвало да бъде много по-близо до Земята, отколкото е днес. Нека припомним, че сега Луната се отдалечава от Земята с около три сантиметра годишно, или повече от 30 хиляди километра за милиард години (срещу идеята, че Луната е била някога по-близо, никой не възразява).

Схемата на формирането на Луната според многоударния механизъм на Горкави е много чувствителна към скоростта на въртене на самата планета или астероид около оста си: ако тази скорост е ниска, масивен спътник няма да се образува (няма достатъчно материал от диска от планетарните отломки). Затова бавно въртящите се Меркурий и Венера нямат големи спътници, но Земята има. Кредит: Николай Горкави

Според изчисленията на изследователя най-вероятният сценарий за формирането на спътника на нашата планета е двуфазов. На първия етап е образуването на "лунен ембрион" с маса поне 10 пъти по-малка от съвременната Луна - преди 4,5 милиарда години, едновременно със Земята. След това, на втория етап, Луната "нараства" до съвременната си маса поради вече изхвърлената земна материя от нашата планета заради ударите на малки небесни тела, падащи върху нея - астероиди.

Представеният сценарий изглежда много подобен на друга хипотеза за образуването на Луната – многоударната, изложена за първи път от руския физик Николай Горкави преди 20 години, през 2004 г.. Основната разлика е, че според изчисленията на Горкави първоначално не е имало "лунен ембрион", а Луната се е образувала поради сблъсъци на тела на малък околопланетен диск около Земята с фрагменти, избити от нея от астероиди. Освен това, хипотезата на Горкави, използвайки същия механизъм, обяснява образуването на такива големи спътници като Харон (близо до Плутон) и много астероидни спътници, открити през последните десетилетия в много региони на Слънчевата система.

Хипотезата на Сергей Игнатов - както и предшестващата я мултиимпактна (с множество сблъсъци) хипотеза на Горкави - трябва да намерят потвърждение или опровержение още през това десетилетие. Ако те са верни, тогава в района на южния плюс на Луната, където американските астронавти ще кацнат през 2020 г., лунната почва трябва да е богата на вода, или вечна замръзналост, или дори плътен слой лед, покрит отгоре с тънък слой реголит.

Двигателите за кацане на Starship са много по-мощни от всеки друг спускаем апарат в космическата история: те са проектирани да издухат повърхностния слой и да разкрият лед или вечна замръзналост веднага след кацането си. Ако се намерят значителни количества вода на Луната със "земно" съдържание на тежък водород, тези данни биха нанесли сериозен удар на хипотезата Тея според Naked Science.

Справка: The New Model of the Origin of the Moon; Gorkavyi, N. N.; https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2004DDA....35.0711G/abstract 

Източник: Российские геохимики предложили новую теорию образования Луны, Naked Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22553

1

dolivo

17.05 2024 в 07:46

руския модел, най-големия на света!