Следи от древно мегацунами предупреждават за вероятност от нови катастрофи

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 октомври 2015 в 13:06 3800 0

Геолозите смятат, че източния фланг на вулкана Фого на островите Кабо Верде "се е срутил в морето преди около 73 хиляди години, оставяйки този гигантски белег и породил гигантско цунами. Сателитна снимка от NASA

На островите Кабо Верде, край Западна Африка, геолози са открили доказателства, че внезапно срутване на вулкан преди десетки хиляди години е породило гигантска 800-метрова вълна цунами.

За изследването разказват изданията на Science и Science Daily.

Международен екип от археолози под ръководството на специалисти от Колумбийския университет са проучвали последиците от катастрофално свлачище, случило се преди около 73 хиляди години при вулкана Фого на един от южните острови на архипелага Кабо Верде.

Вулканът Фого е един от най-големите и най-активни вулкани в света. В днешно време се извисява на 2 829 метра над морското равнище и избухва на около 20 години, за последен път - миналата есен.

Островът Сантяго, където древната вълната е ударила, сега е дом на около 250 000 души. Намира се на 55 км от Фого. Преди няколко години, Рикардо Рамальо (Ricardo Ramalho) и екипът му от Колумбийския университет са забелязали необичайно огромни камъни на 600 метра навътре в сушата и на 200 метра над морското равнище върху плато на остров Сантяго.

Някои от камъните са по-големи от автобус и се отличават силно от младия вулканичен терен, на който се намират. По-скоро, те съвпадат с морския тип скали от бреговата линия на острова: варовици, конгломерати и подводни базалти. Някои тежат около 770 тона. Единственото реалистично обяснение, което дават учените е: гигантска вълна, ги е изтръгнала от бреговата линия и ги е изхвърлила нагоре. Те получили размера на вълната като изчислили енергията, която е нужна за този подвиг.

Отнесен на остров Сантяго от мегацунами? Снимка: Ricardo Ramalho

Авторите на изследването, публикувано в Science Advances, са категорични, че заплахата от срутванията на вулканичните склонове и подводните свлачища се пренебрегват като причина за цунами. Такива събития може да са изключително редки, но в същото време могат да бъдат много разрушителни, ако се случат в близост до населени крайбрежни зони. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !