Тропическа буря през 2018 г. доведе до най-ниската температура, регистрирана някога на Земята

Ваня Милева Последна промяна на 01 април 2021 в 09:15 3209 0

Температури (BTs) за 13:38 UTC на 29 декември 2018 г. Клъстерът от особено студени BTs е малко вляво от центъра на изображението. VIIRS, Visible Infrared Imaging Radiometer Suite. Кредит: AGU

Тропическа буря на юг от екватора в югозападната част на Тихия океан на 29 декември 2018 г. доведе до безпрецедентна температура от -111,2 ° C , най-ниската регистрирана на Земята според скорошно изследване. Температурата е регистрирана на върха на гръмотевичните облаци с височина над 20,5 км над морското равнище.

В нова статия, публикувана в Geophysical Research Letters на Американскиq геофизичен съюз (AGU - American Geophysical Union), изследователите изследват данните, събрани по време на тропическа буря в югозападната част на Тихия океан през 2018 г.

Бурята, която е резултат от събитие с дълбока конвекция, се издига толкова високо в атмосферата, че чупи рекорда за най-ниската температура на Земята. Тази буря е на 400 км южно от Науру в Югозападния Тихи океан.

Конвекцията е процес, при който топъл флуид (течност или газ) се движи нагоре, докато по-хладният флуид пада надолу. Огромните бури обикновено са резултат от топъл повърхностен въздух, който се издига високо в атмосферата, бързо се охлажда и образува плътни облаци.

Бурите обикновено оформят облаци във форма на наковалня, достигайки горната част на тропосферата. Понякога, когато са много мощни, проникват и в следващия слой - стратосферата, където е много студено. В такива случаи се охлаждат с по 7 градуса Целзий на километър в стратосферата. Това събитие създава вятър и дъжд и други системи, свързани с гръмотевичните бури, като наличието на по-хладен въздух на повърхността.

По време на бурята през 2018 г. условията са били перфектни, така че когато горещият въздух на повърхността сменя позицията си с по-хладния въздух в атмосферата, топлият въздух се изтласква много по-високо от обикновено.

Това е процес, известен като превишение (overshoot), в резултат на което върховете на облаците стават по-студени от това, което обикновено се наблюдава при гръмотевична буря.

Това е знак, че бурята е особено силна, че може да причини опасно време.

Температури (BTs) за 13:38 UTC на 29 декември 2018 г. Клъстерът от особено студени BTs е малко вляво от центъра на изображението. VIIRS, Visible Infrared Imaging Radiometer Suite. Кредит: AGU

Тогава сензорът VIIRS на борда на сателита NOAA-20 регистрира -111 ° C , което е нов температурен рекорд за буренoсен облак. Върховете на гръмотевичните облаци достигат надморска височина от над 20,5 км над морското равнище.

„През последните 20 години изглежда, че тези супер студени гръмотевични бури стават малко по-чести“, коментира авторът д-р Саймън Прауд (Simon Proud).

"Интересно е, че в тази част на света тропопаузата всъщност се затопля, така че може да очакваме да видим по-топли облаци, а не по-студени облаци, което вероятно означава, че ще наблюдаваме по-екстремни бури, тъй като ще има дори по-големи превишения".

Карта на всички особено студени температури, записани от инструмента MODIS на борда на сателита Aqua на НАСА между август 2004 г. и август 2020 г. Червената звезда показва местоположението на измерената най-ниска температура в това проучване. Областите извън 30 ° северна / южна ширина са изключени, тъй като там не са регистрирани екстремно ниски температури. Кредит: AGU


Справка: "Record‐Low Cloud Temperatures Associated With a Tropical Deep Convective Event" - Proud, S. R., & Bachmeier, S. - Geophysical Research Letters - https://doi.org/10.1029/2020GL092261

Източник: A tropical storm in 2018 produced the lowest temperature ever recorded on Earth, The Watchers

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !