Учени пресъздадоха лицата на древноегипетски мумии на над 2000 години

Ваня Милева Последна промяна на 29 септември 2021 в 13:18 9592 0

Съдебна-медицинска реконструкция на мумии JK2911, JK2134 и JK2888. Кредит: Parabon NanoLabs

Съвременните технологии и ДНК, взета от мумифицирани останки, са произвели много детайлни 3D изображения на лицата на трима египтяни, които са живели преди повече от 2000 години близо до Нил.

Изследователи от американската компания Parabon NanoLabs са пресъздали лицата на три древни египетски мумии. Това е направено с помощта на ДНК, която преди няколко години бе секвенирана и изучена от археолози от Института за науки за човешката история от "Макс Планк", Германия.

Резултатите са представени на 32 -ия международен симпозиум по човешка идентификация (ISHI), който се проведе тази седмица в Орландо, Флорида.

Мумиите са открити в селището Абусир ел-Мелек, разположено на 11 километра от Кайро. На запад от селището се намира некрополът, използван от преддинастичния до ранновизантийския период. По време на разкопки в края на 19 век археолозите откриват там храмове, издигнати в чест на бога на слънцето.

Моделите са създадени чрез метода съдебно-фенотипизиране, който използва генетичен анализ, за ​​да предскаже формата на чертите на лицето и други аспекти на външния вид на човек.

"За първи път се извършва цялостно фенотипиране на ДНК върху човешка ДНК на тази възраст", се казва в изявление на представители на Parabon.

Пробите от мумиите, оценени на възраст между 2 023 и 2 797 години, са обработени от изследователи от Института за науки за човешката история на "Макс Планк" и Университета в Тюбинген в Германия. На всяка проба се извършва възстановяване на ензимни увреждания, след което те се секвенират с анализ, насочен към 1,24 милиона единични нуклеотидни полиморфизми (SNP - single nucleotide polymorphisms) и сравнени с референтен човешки геном. Parabon използва получените данни за секвениране на целия геном, които са публично достъпни в Европейския архив на нуклеотидите (ENA), и избира три проби с най-висококачествени данни за анализ. 

Работата с древна човешка ДНК може да бъде предизвикателство по две причини: че фрагментите са силно разградени във времето и че се смесват с бактериална ДНК.

„Поради тези два фактора количеството човешка ДНК, достъпно за секвениране, може да бъде изключително малко“, обяснява пред Live Science Елън Грейтак (Ellen Greytak), директор по биоинформатика в Parabon.

Но тъй като по-голямата част от ДНК е обща за хората, не е необходимо целият геном да пресъздава външния вид на човека. Необходимо е само да се проучат разликите в ДНК последователността на един нуклеотид. Много от тези SNP кодират физически различия между индивидите, обяснява Грейтак.

Топлинните карти помагат да се изяснят детайлите и да се подчертаят разликите в характеристиките на мумиите. Кредит: Parabon NanoLabs

Както е показано в 3D реконструкцията, мумиите принадлежат на трима 25-годишни мъже: проба JK2134 е датирана 776-569 г. пр. н. е., JK2888-97-22 г. пр. н. е., JK2911 - 769-560 г. пр. н. е.

Учените използват метод за фенотипиране, наречен Snapshot, за да предскажат произхода на мъжете, цвета на кожата и чертите на лицето. Те откриват, че мъжете имат светлокафява кожа с тъмни очи и коса; като цяло техният генетичен състав е по-близък до този на съвременните индивиди в Средиземноморието или Близкия изток, отколкото на съвременните египтяни според изявлението на изследователите.

След това изследователите генерират 3D мрежи, очертаващи чертите на лицето на мумиите, и изчисляват топлинни карти, за да подчертаят разликите между трите индивида и да подобрят детайлите на всяко лице. След това съдебният художник на Parabon комбинира тези резултати с прогнозите на Snapshot за цвета на кожата, очите и косата.

Справка: DNA Phenotyping on Ancient DNA from Egyptian Mummies
Janet Cady, Mark Wilson, and Ellen Greytak
Parabon NanoLabs, Inc. https://pub.parabon.com/Parabon-Snapshot-Scientific-Poster--ISHI-2021--DNA-Phenotyping-on-Ancient-DNA-from-Egyptian-Mummies.pdf

Източници:

Parabon® Recreates Egyptian Mummy Faces from Ancient DNA, Parabon NanoLabs

3 Egyptian mummy faces revealed in stunning reconstruction
Mindy Weisberger, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !