Верига острови в Аляска може да крият един чудовищен вулкан

Ваня Милева Последна промяна на 08 декември 2020 в 00:08 5562 0

Изригване от връх Кливланд на 23 май 2006 г., както се вижда от МКС. Кредит: NASA

Гигантски супервулкан, подобен на този под Йелоустоун, вероятно е маскиран под група по-малки вулканични острови, част от Алеутските острови в Аляска.

Тясна група от шест вулканични острова, разположени близо до центъра на веригата - стратовулканите Карлайл, Кливланд, Хърбърт, Кагамил, Тана и Улиаг - всъщност са свързани помежду си отвори на много по-голям вулкан, който се крие под водата, наскоро предложиха учени геолози. Ако е така, това ще бъде първият изцяло потопен вулкан в Алеутите според учените.

Тези шест стратовулкана са известни общо като Четирисопочните острови или от руски "Острови на четири вулкана". Но те също могат да са свързани като част от калдера, масивна вулканична депресия с форма на купол, която може да съдържа множество отвори, според констатациите, които са представени на годишната среща на Американския геофизичен съюз (AGU).

Кратерът на върха на връх Кливланд изпуска пара и газове. Малкият купол с диаметър около 50 м е в кратера на върха. Кредит: Cindy Werner/USGS.

Учените анализират сеизмична активност, емисии на газове, гравитационни измервания и геохимия в региона около шестте острова. Откритията им подсказват, че активността на стратовулканите може да бъде проследена до много по-голям източник - „голяма, неразпозната досега калдера, която до голяма степен е скрита от скорошни депозити и околния океан“, съобщават изследователите .

„Всичко, което разглеждаме, се съгласуваа с наличието на калдера в този регион“, се казва в изявление на съавтора на изследването Даяна Роман (Diana Roman), вулканолог и учен от Института за наука Карнеги във Вашингтон, окръг Колумбия.

Алеутските острови са архипелаг с десетки острови, съдържащи 40 активни и 17 неактивни вулкана. Простира се на повече от 3000 километра между Аляска и Русия, образувайки южната граница на Берингово море.

Карта на местоположението на Четирисопочните острови в Алеутската дъга. Тя показва позицията и приблизителните области на известните калдери по дъгата. Кредит: John Power/USGS

Повечето стратовулкани, като Четирисопочните острови, са конусовидни структури със стръмни склонове, които се издигат с течение на времето от натрупаните потоци от лава, пепел и скали. Тези вулкани черпят своята мощ от умерено големи магмени резервоари под земята.

За сравнение калдерите се оформят от гигантски запаси от магма в земната кора и се образуват, когато налягането на резервоара избухне изпод кората в едно мощно изригване. След това вулканът се срутва в изчерпаната магмена камера, оставяйки зад себе си депресия.

Някои калдери са с диаметър до 100 км в диаметър, а вулканичните събития, които ги задействат, отделят много повече пепел и лава, отколкото изригванията на стратовулкан, обяснява National Geographic. Три припокриващи се калдери в Националния парк Йелоустоун са останки от изригвания, които са експлодирали преди 2,1 милиона, 1,3 милиона и 640 000 години и се простират на 72 км от върха на супервулкан. Най-старото от тези изригвания е покрило с пепел 15 000 квадратни километра, според Националната служба за паркове.

Батиметрията за района на Четирисопочните острови, базирана на дълбочинни сондажи, събрани в средата на 20-ти век. Кредит: Hélène Le Mével.

Алеутският вулкан Кливланд е един от най-активните вулкани в Северна Америка и наличието на масивна подводна калдера в Aлеутите може да обясни защо Кливланд изригва толкова често, обяснява водещият автор на изследването Джон Пауър (John Power), изследовател от Американската геоложка служба в Обсерваторията за вулкани в Аляска.

Калдера, която обхваща шест вулканични острова, вероятно би представлявала супервулкан, сравним с чудовищния вулкан в Йелоустоун - но ще са необходими повече доказателства, които да потвърдят, че Четирисопочните острови са свързани, обяснява Роман.

"Надеждата ни е да се върнем на Четирисопочните острови и да разгледаме по-отблизо морското дъно, да проучим по-подробно вулканичните скали, да съберем повече сеизмични и гравитационни данни и да вземем проби от много повече от геотермалните области", заключава Даяна Роман.

Справка: T006-08 Multi-Disciplinary Evidence for a Large, Previously Unrecognized Caldera in the Islands of Four Mountains, Central Aleutian Arc, Alaska,  American Geophysical Union, Monday, 7 December 2020: 19:28, John A Poweret al.

Източник: Chain of Alaskan islands might really be one monster volcano, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !