Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Защо облаците не падат (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 май 2017 в 10:09 15833 1

Кредит Pixabay

Защо облаците не падат? Въпросът изглежда глупав, но всъщност не е така.

Облаците се състоят от капчици вода или от замръзнали ледени кристали, които са по-тежки от въздуха около тях. Тогава защо не паднат?

За да разгадаем тази загадка, трябва да обърнем внимание на някои неща. Първо, облаците се състоят от много малки капчици вода. Тези малки капки по-трудно падат от по-тежките си събратя. Когато падат, с движението си предизвикват триене с въздуха около себе си. Тъй като имат по-малка маса, но не и много по-малка площ, така че по-трудно падат надолу във въздуха, отколкото другите, по-масивни капки - все едно, че имат малки парашутчета. Точно като парашутистите, те падат бавно, но все пак падат.

Значение имат и други неща, което трябва да бъдат разгледани. Например, вятърът. Свикнали сме да мислим, че вятърът се движи успоредно на земята, но може също да се издига право нагоре. Това се нарича възходящо въздушно течение. Този вид вятър спира малките капчици да не паднат.

Но ако е възможно, естествено, капките да станат по-големи и вятърът да не е достатъчно силен, за да ги предпази от падане. Но дори и тогава, целият облак не пада наведнъж. Първо падат най-големите капки, следвани от все по-малките, докато не останат повече капки.

Това е дъжд.

Източник: Why do clouds float when they have tons of water in them?, scientificamerican

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

24.05 2017 в 18:38

Брей, колко обяснения - за да се каже че всъщност падат.