Защо снегът се топи по-бавно в тази по-топла планета

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 февруари 2017 в 10:33 8609 0

Кредит Dario Martin-Benito

Докато глобалните температури се повишат, снегът ще се топи по-бавно. Да, правилно прочетохте - по-бавно, подчертава NewScientist.

"Високите глобални температури ще доведат до по-малко сняг в много планински райони", разказва Кийт Мъселман (Keith Musselman), хидролог в Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо и автор на новото изследване, публикувано в Nature Climate Change.

Този по-тънък слой от сняг е по-малко вероятно да се задържи до края на пролетта и началото на лятото, когато скоростта на топене е най-висока.

Вместо това, той ще се топи бавно през цялата зима и ранната пролет, когато нощните температури са по-ниски и има по-малко пряка слънчева светлина, пускайки само тънка струйка вода вместо внезапно разпотопяване. Казано накратко, затоплящата се планета ще предизвика по-ранно, но по-бавно снеготопене.

"Колкото повече мисля за това, той се превръща в една от онези изненадващи истории", коментира Мъселман, който използва историческите измервания на дебелината на снежните маси и компютърни симулации, за да предскаже как скоростта на топене ще се промени до края на века.

Разрушаване на цикъла

Един по-бавен темп на топене ще има сериозни последици за водния цикъл в области, които разчитат предимно на снеготопенето като източник на вода, като например планините в западната част на САЩ.

Ако снегът се топи на по-фини и тънки струи, е по-вероятно да се изпари или да се изсмуче от растенията и по-малко вероятно е да се влее в потоци и подземни резервоари.

Най-бавното и по-ранно топене може да означава и по-малко големи пролетни наводнения - което може да успокои хората, живеещи покрай планинските реки, но е лоша новина за тези речни системи като цяло. "Това ще има отрицателно въздействие върху екосистемите, които разчитат на големи разливи вода", заяви Мъселман.

Такива изненадващи и контраинтуитивни резултати ще се случват все по-често като изследователите ще научават повече за сложността на взаимодействията между климата и снега и ще усъвършенстват своите модели, вземайки ги под внимание, коментира Филип Марш (Philip Marsh), хидролог в Университета Wilfrid Laurier в Онтарио, Канада.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !