6 животни, които неочакванo използват инструменти (видео)

Знаете за шимпанзетата и враните, но какво ще кажете за крокодилите?

Ваня Милева Последна промяна на 10 март 2022 в 00:01 12075 0

Кредит Знаете за шимпанзетата и враните, но какво ще кажете за крокодилите?

Знаете за шимпанзетата и враните, но какво ще кажете за крокодилите? Кредит: Paul Asman and Jill Lenoble, CC BY 2.0

Някога учените смятаха, че само хората и нашите най-близки роднини, шимпанзета, са достатъчно умни, за да използват инструменти.

Но с по-подробното изучаване на естествения свят се разбра, че много видове всъщност умеят да използват с пръчки, камъни и други инструменти. Ето няколко от по-малко известните потребители на инструменти, които са изследвани през последните години.

Тъпоклюни кайри

Изследователите са наблюдавали кайрите да използват инструменти за първи път през 2018 г., докато морските птици грабват пръчки, за да се почешат. Видео, направено в Северния Атлантически океан, показва как една очарователна кайра взема къса пръчка с клюна си и я движи около гърдите си, вероятно се почесва. Учените смятат, че или облекчават сърбежа, или се опитват да премахнат кърлежите. Докато други птици, особено гарвани и папагали, са добре известни, че използват инструменти, това не важи за птици като кайрите.

„Когнитивните способности на морските птици може би са значително подценени“, пише екипът в своето проучване.

Прасета

Йоркширско прасе управлява джойстик, за да играе проста видео игра. Кредит: Eston Martz / Pennsylvania State University

Някога пренебрегвани като мърлячи, прасетата все повече получават уважението, което заслужават. Последните открития показват, че животните са чувствителни, съзнателни и преди всичко умни. Висаянските свине са използвали кора и пръчки за изграждане на гнезда в поредица от експерименти, проведени в средата на 2010-те, а миналата година изследователите съобщават, че прасетата са се научили сами да играят видеоигри, за да получат храна. И както всеки геймър ще ви каже, добре използваният джойстик за видеоигри е най-добрият вид инструмент.

Октоподи

Smithsonian Channel / Youtube

Тези подводни мекотели с пипала са едни от малкото безгръбначни, за които е известно, че използват инструменти. Джон Аблет (Jon Ablett), старши куратор на мекотелите в Музея на естествената история в Лондон, обяснява: „Освен решаването на задачи с помощта на инструменти за получаване на награди храна в лабораторията, в дивата природа октоподи са показали, че изграждат малки бърлоги и използват камъни за създаване нещо като щитове за защита на входа." Известно е дори, че някои обикновени октоподи използват пипала на морското безгръбначно Португалска галера като оръжие — това би било като да използвате отрязаната ръка на друг човек, за да шамарите хората наоколо.

Мравки

Кредит: J. Coelho

Известно е, че няколко вида мравки използват инструменти, обикновено защото искат да транспортират течност. В проучване от 2020 г. изследователите наблюдават огнените мравки да местят пясъчни зърна, за да изсмучат захарната вода от контейнери. В друг експеримент, мравките Aphaenogaster са били забелязани да използват парчета гъба и хартия – а не предмети, с които биха се запознали в природата – за да попият течна храна и да я пренесат в гнездото си.

Морски видри

Видра удря мида в скала, за да я отвори. Кредит: Monterey Bay Aquarium, Jessica Fujii. Haslam et al. 2019. Wild sea otter mussel pounding leaves archaeological traces. Scientific Reports

Тези космати морски бозайници са известни с това, че използват камъни, за да разбият черупките на океанските безгръбначни, за да стигнат до месото вътре. Според аквариума Oregon Coast Aquarium, морските видри могат да удрят морски охлюви със скорост от три удара в секунда, за да извадят коремоногото от черупката му.

Нещо повече, начинът, по който видрите използват инструменти, варира в зависимост от тяхната екологична ниша. Видрите, които ядат морски таралежи, са по-малко склонни да използват инструменти, отколкото тези, които се хранят с охлюви.

Дори археолози изследват скалите, използвани от видрите, наречени „скали-наковалня“, като начин по-добре да се разбере как животните използват местообитанието си.

Крокодили

Крокодил балансира пръчки на главата си, за да привлече плячка. Кредит: Vladimir Dinets

Засега крокодилите и алигаторите са единсвените влечуги, за които е известно, че използват инструменти. През 2013 г. изследователите описват как крокодилите в Индия и американските алигатори в САЩ са използвали пръчки като примамки, за да уловят плячка. Те дебнат близо до водоплаващи птици, балансирайки пръчки на носовете си. Птиците се приближавали, за да хванат клонка за изграждане на гнездо, и често са хванати от най-силните челюсти в животинското царство. Ако някога видите малка пръчка на върха на дънер във водата... може би е най-добре да я оставите да си лежи там.

Източник: 6 Unexpected Animals That Use Tools
Isaac Schultz, Gizmodo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !