Активният въглен може да защити микрофлората ни от антибиотиците

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 август 2017 в 10:21 9197 0

Кредит Alain Pol, ISM/SPL

Тук живее нашият микробиом.

Антибиотиците могат да спасят живота ни, но те също могат да разтроят микробиома в червата ни.

Специална формула на активен въглен може да помогне, като защити организма от страничните ефекти на антибиотиците, а може би дори и да окаже помощ в борбата с антибиотичната резистентност, съобщи NewScientist.

Страничните ефекти от антибиотиците - като стомашни болки и диария - са познати на мнозина. Но освен нарушения баланс на микроорганизмите в човешкото тяло, те могат да причинят по-дългосрочни промени, които да доведат до затлъстяване, алергии и екземи. А като убият прекалено много от полезните бактерии в червата, те могат да проправят път на вредни и дори резистентни бактерии, като C. difficile, отговорни за около 30 000 смъртни случая годишно в САЩ.

Екип на френската биотехнологична компания Da Volterra смята, че е намерил решение.

Активният въглен е супер абсорбиращ материал, който обикновено се използва, за да се неутрализират излишните лекарства в червата на хората, в случай на предозиране, но сега има доказателства, че неговата модифицирана версия може да направи това за антибиотиците.

Защитен ефект

Екипът тества своя препарат DAV132 с бавно освобождаване на активен въглен в клинично проучване с 44 здрави доброволци. Бе приложен петдневен курс на обикновен антибиотик - моксифлоксацин - за 28 души, половината от които приемат също DAV132 два пъти на ден по време на лечението, както и още допълни два дена след това. Още 8 доброволци приемат само DAV132, а осем души са контролна група.

Екипът установи, че DAV132 не влияе на количеството антибиотик в кръвта на кората, което показва, че новият препарат няма да попречи на лекарството да се справи с инфекцията.

Лекарството също изглежда, че защитава полезните бактерии в червата. Около 250 вида бактерии са по-малко на брой в червата на тези, които вземат единствено антибиотици. "Близо 90% от тези видове са защитени от нашия продукт", заявяват изследователите.

Досега екипът не е забелязъл лоши странични ефекти от приема на активен въглен, единствено изпражненията стават тъмни.

Но преди продуктът да стане широко достъпен, екипът смята да види дали той може да спре развитието на резистентни бактерии.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !