BBC съобщава за проблема с мъртвите черноморски делфини

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 юли 2019 в 13:42 3856 0

Кредит VESSELINA GATCHEVA/FACEBOOK

Откритият наскоро труп на бебе делфин без глава на плажа Корал отново извади на преден план проблемът с опазването на черноморските делфини. В последните години всяко лято на брега изплуват бебета, едни без глава, други без опашка, съобщават за проблема от BBC

Защитници на околната среда хвърлят вината върху нелегалните риболовни лодки, които ловят в Черно море една от най-известните и ценни риби - калканът. 

Атанас Русев от неправителствената организация "Да запазим Корал" обяснява, че делфинчетата се хващат в разпънатите мрежи, където се задушават и умират. Според него десетки туристи и доброволци съобщават за мъртви делфини "на почти всеки плаж" по Черноморието. 

Екологът съобщава пред БНР, че само малка част от жертвите биват изхвърлени на брега, което предполага, че размерът на природната катастрофа може да е и много по-голям. Но броят, обявен от властите е едва 12 до средата на юни тази година. Според тях е трудно да се определи има ли човешка намеса, защото "процесът е донякъде естествен".

От "Да запазим Корал" призовават плажуващите да сигнализират за всеки открит труп на делфин. 

През 2015 г., след съобщени повече от 300 открити трупа на делфини, международен екип от учени предположи, че основната причина за смъртта са мрежите за улов на калкан, които се простират на стотици километри и някои видове не могат да ги забележат. 

"Те разпъват мрежи, които са стотици километри. Дупките на тези мрежи са малки, в тях влизат малките делфинчета, удушават се за 5-10 минути, когато чистят мрежите от калкана. Делфинчетата ги изхвърлят във водата и те след 100-200 километра пристигат по нашите брегове", разказва Русев. 

Видът най-често улавян в мрежите е черноморската морска свиня и има предупреждения, че броят им намалява. Според Русев има останали само няколко десетки хиляди и всяка година умират между три и пет хиляди. 

От Министерството на околната среда и водите предвиждат сериозни глоби за всеки, който убие или нарани делфин и до пет години затвор. Открити са спешни телефонни линии, на които всеки може да алармира за забелязано умряло или ранено животно. 

Български и румънски еколози събират база данни с починалите делфини в района за последните пет години и очакват да открият притеснителна тенденция. 

Черноморският калкан е плоска дънна риба с малки костни израстъци, наречени копчета. Тя се продава на високи цени и си е спечелила името "Черноморско злато". Намаляването на популацията му обаче е проблем и той е застрашен вид. Разрешеният улов се определя всяка година от съвета на Европейския съюз и има пълна забрана за улов между април и юни 2019 г., за възстановяване на популацията. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !