Храненето с безглутенови храни без медицинска диагноза не е полезно за вашето здраве, показва ново проучване, цитирано от Independent.
Проучването, публикувано във февруарския брой на Journal of Human Nutrition and Dietetics, сравнява хранителното съдържание и разходите за обикновените и безглутеновите хранителни продукти във Великобритания.
Изследователите от Университета в Хертфордшир, правят оценките си на базата на информацията за храната и разходите за хранителните продукти по данни от производители и сайтовете на супермаркети.
Въпреки че много хора в днешно време са започнали да следват безглутенови диети или такива с ниско съдържание на глутен, това не е много мъдро решение.
За тези, които имат заболявания като цьолиакия, да се хранят без глутен е от съществено значение за тяхното състояние.
Но за другите, това не е така.
Според изследователите няма причина, поради която някой, който не страда от заболяване, трябва да избягва напълно глутена.
"Малко вероятно е да се предложат по-здравословни алтернативи на обикновените храни, с изключение на тези, които се нуждаят от безглутеновата диета заради медицинска диагноза, освен това безглутенова храна е свързана с по-високи разходи", заключава проучването.
Изследователите установяват, че безглутеновите храни обикновено съдържат повече наситени мазнини, захар и сол от обикновените хранителни продукти, като в същото време имат по-ниско съдържание на фибри и протеини.
Резултатите от проучването също така подчертават разликата в цената между обикновените и безглутеновите храни.
Безглутеновите хранителни продукти са средно с около 159% по-скъпи от обикновената храна във Великобритания.
Малка справка с българския сайт "Безглутенов рай" показва, че у нас разликата е средно 10 пъти - например <a href="https://dietbg.com/shop/?p=productsMore&iProduct=17&sName=
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари