Човечеството би изчезнало, ако Франкенщайн бе създал женско чудовище (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 октомври 2016 в 11:02 15548 5

Ако Виктор Франкенщайн бе създал булка за своето чудовище, човечеството щеше да бъде унищожено в рамките на 4000 години, заключава ново изследване, за което разказва Рhys.org.

Статията, която изисква може би известно чувство за хумор, е публикувана в издание BioScience.

В романа на Мери Шели "Франкенщайн или модерния Прометей" от 1816 година учени видяха намеци на екологичния принцип на конкурентното изключване, който е формулирани едва през 30-те години на миналия век. Той е известен като Закон на Гаузе и неговата същност е, че не може два вида да заемат една и съща екологична ниша, ако това се случи, единият от тях е обречен да изчезне.

Авторите обръщат внимание на диалога между Виктор Франкенщайн и създаденото от него същество, когато то иска жена спътник, за да разсее самотата си. Съществото се отличава по хранителни нужди от хората и изразява готовност да обитава далеч от хората "дивите земи на Южна Америка", което предполага различни екологични изисквания. След много препирни Виктор Франкенщайн се съгласява, мислейки, че хората няма особено често да се срещат с чудовищата и да се конкурират с тях за ресурси.

По-късно обаче, преценявайки репродуктивния потенциал на двойката чудовища, ученият се уплашва, че те ще залеят земята със своите чудовищни наследници и това ще доведе до изчезването на човечеството. Женското тяло набързо е унищожено.

Математическият модел, построена от учените показва, че това не е било напразно - по същество, Франкенщайн спасява човечеството.

Снимка на Борис Карлоф от филма "Булката на Франкенщайн" като Франкенщайн. Източник: Universal Studios

"Принципът на конкурентното изключване не е официално формулиран до 1930 г.", заяви Натаниел Домини (Nathaniel J. Dominy), професор по антропология и биологични науки в Дартмут. "Като взехме за основа концепцията на Шели, използвахме изчислителни инструменти, разработени от еколози, за да проучим дали и колко бързо, разширяващата се популация на тези същества ще накарат хората да изчезнат."

Авторите разработват математически модел, базиран на гъстотата на населението през 1816 г.. Те установяват, че конкурентните предимства на съществата варира според различни обстоятелства. Най-лошият сценарий за хората е заселването на бързоразмножаваща се популация на същества в Южна Америка, тъй като това е област с по-малко хора и следователно по-малко конкуренция за ресурси.

"Ние изчислихме, че основана от две същества популация би могла да ни докара до изчезване за най-малко 4000 години," отбелязва Домини.

Въпреки че проучването е само мисловен експеримент, то хвърля нова светлина върху основния ужас в романа: нашата собствено изчезване и последиците от разпространението на инвазивните видове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

5

Emil Kasamakov

29.10 2016 в 23:49

Ние, хората сме достатъчно инвазивен вид и с достатъчно висок потенциал за оцеляване. Но дори при нас, ако сме поставени на място без конкуренция пак съществува риск за изчезване. Има изследвания за постепенното завладяване на полинезийските острови из разните там Океании във време оно. Общоприетият извод е, че ако група хора успешно премине от един остров на друг необитаем остров, то на новото племе са му необходими няколко десетки членове, които да осигурят достатъчно размножаване. И дори тогава е малко на късмет - пак съществува висок риск от провал.

Изследователите взели предвид гъстотата на населението в началото на 19 век, но не взели предвид следващите 200 години. И затова изводите на експеримента звучат като прословутия сферичен кон във вакуум.

* * *
А! И на снимката Борис Карлоф не е в ролята на Франкенщайн, а на чудовището.

12688

4

Emil Kasamakov

29.10 2016 в 23:49

4. Конкуренцията за ресурси в Южна Америка по това време изобщо не е по-малка, отколкото в останалата част на света. Да, чудовището се учи изключително бързо, но твърди, че ще преживява само със събиране на плодове. Дори да се превърне в месояден хищник пак изключително дълго време ще остане ловец и земеделец. Ами то по време на бягството си дори не знае как да възпроизведе огъня. Тоест трябва в кратки срокове да мине целия образователен процес, който хората са вече минали. Дали изобщо неговото племе би могло да създаде достатъчна промишлена база и да купи военни технологии за да конкурира с въоръжените си и агресивни южноамерикански съседи?

12688

3

Emil Kasamakov

29.10 2016 в 23:48

3. Ние изобщо не знаем колко бързо биха могли да се размножават тези същества. Дори не знаем дали чудовището изобщо е плодовито. А впоследствие рисковите фактори са безброй: да има плодовито поколение; ниска смъртност; липса на достатъчно врагове; липса на природни бедствия; липса на наследствени болести или изненадващи генетични промени... безброй са. Ми в крайна сметка става дума за Южна Америка - само отровните влечуги и насекоми + хищните бозайници да вземем пак рисковете за бъдещото поколение са изключително високи.

12688

2

Emil Kasamakov

29.10 2016 в 23:48

Със сигурност нещо са объркали в математическия си модел. Една-единствена двойка същества в Южна Америка? И то точно по време, когато една по една избухват южноамериканските революции? А после веднага новите държави започват да спорят за граници и да воюват помежду си? Силно съмнително е да поставят основите на бурно развиваща се нова цивилизация.

1. Франкенщай изобщо не преценява репродуктивния потенциал на двойката. Той просто смята, че ще се размножат и ще залеят цялата земя, но не казва, как е възможно това. Основното му притеснение, обаче е друго - че жената не е давала обещание, и че може да се окаже по-зла от мъжа.
2. Франкенщайн иска да създаде нов вид, но основният му успех е връщането на мъртво тяло към живота. Така и не става ясно, дали е успял да създаде тяло без никакви болести.