Дългогодишното практикуване на йога е свързано с увеличаване на обема на мозъка

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 юли 2017 в 05:49 12718 0

Кредит Pinterest

Група учени изследват мозъците на възрастни жени, практикуващи йога и установяват, че имат по-голяма дебелина на кората в области на мозъка, свързани с когнитивни функции като внимание и памет.

Резултатите показват, че заниманията с йога може да се използват за защита срещу когнитивния упадък в напреднала възраст, пише ЕurekАlert.

Статията е публикувана в списание Frontiers in Aging Neuroscience.

В новата работа на специалисти от Федералния университет ABC (UFABC), Университета на Сао Пауло и други институции изследват как заниманията с йога се отразяват на структурата на мозъка в дългосрочен план. Участие в проучването вземат 21 бразилки, практикуващи хатха йога и 21 - контролна група. Малкият обем на извадката авторите се опитват да компенсират с висока представителност - възрастта на всички доброволци е сходна - над 60 години и експерименталната група се занимава с йога средно 15 години.  Освен това, всички жени са избрани да съответстват на определено ниво на образование и анамнеза.

Йога практикуващите показаха по-голяма кортикална дебелина в клъстер в левия префронтален кортекс. Rui F. Afonso et al., Frontiers in Aging Neuroscience, 2017

В първата фаза участниците попълват въпросник за способността на лицето да се грижи за себе си (IADL), скала на депресията на Бек (BDI) и кратка оценка на психичния статус (MMSE). Учените описват и техните антропометрични параметри - височина и тегло. След това с метода на магнитния резонанс (MRI) определя дебелината на кората на мозъка - показателят се изчислява като минималното разстояние от границата между сивото и бялото вещество до границата между сивото вещество и цереброспиналната течност. Анализът показа, че експерименталната група значително се различава от контролната по дебелина на префронталната кора - областта, отговаряща за координирането на мислене и моториката в съответствие.

Характеристики за двете групи. Rui F. Afonso et al., Frontiers in Aging Neuroscience, 2017

Според авторите увеличението на префронталната кора корелира само с практикуването на йога, а не се отразяват други от разгледаните параметри. Освен това нито една жена, практикуваща йога, не проявява симптоми на депресия или други признаци на когнитивни нарушения. По този начин изследователите заключават, че тези занимания вероятно водят до промени в структурата на мозъка и предотвратяват на когнитивния упадък, свързан с възрастта. 

Предишни проучвания сочат, че заниманията с йога може да е по-полезно за здравето, отколкото подобни упражнения по аеробика и практикуващите йога показват подобрена концентрация и памет. По-възрастни хора с леки когнитивни увреждания също са показали подобрение след кратка програма за обучение по йога.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !