Дали разноцветните тарантули виждат цветовете си? Мистерията е разгадана

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 септември 2020 в 09:25 4289 0

Кредит Wikimedia commons/ Micha L. Rieser

Млада мъжка тарантула от вида Poecilotheria metallica.

Някои тарантули са оцветени в различни ярки нюанси на синьото, червеното, лилавото и зеленото. Но тези паяци са активни по здрач и досега не беше известно дали виждат оцветяването си. Ново изследване в Proceedings of the Royal Society B показва, че те различават добре цветовете в мрака. 

Човешкото око не може да види добре цветовете в тъмното, но някои животни като гекони, нощни пеперуди и др. имат силно цветно зрение дори в почти пълна тъмнина.  

В своето изследване учените анализират 37 рода тарантули от целия свят и измерват спектъра на цветовете, специфичните им поведенчески черти и еволюционната им история. 

Въпреки че все още не е ясно точно как паяците виждат цветовете в тъмното, учените откриват, че тарантулите имат много вариации на гените за производството на опсини - протеини, откривани във фоторецепторните клетки, които помагат на животните да виждат цветовете. Това противоречи на досегашните твърдения. че тарантулите имат слабо цветно зрение.

Изследователите установяват, че повечето тарантули имат почти пълния набор опсини, откривани при паяците, активни през деня, което предполага, че тарантулите наистина виждат цветовете в тъмното.

Учените изследват и дали някои поведения може да са свързани с яркото оцветяване. По-конкретно са изучени звука, който те издават, движейки челюстите си, с който гонят хищниците, власинките, които могат да изстрелват като оръжие и адаптацията им за живот по дърветата.

Тъй като синьото и зеленото оцветяване са предупредителни и дават сигнал на хищниците да стоят на разстояние, учените предполагат, че паяците в тези цветове вероятно ще могат и да се защитават по-добре. Но те не откриват връзка между звуците и изстрелването на власинките и синьото и зелено оцветяване. 

"Еволюцията на зеленото оцветяване изглежда зависи от наличието на дървесна растителност, което предполага, че вероятно функционира като прикритие, за сливане с листата", обясняват учените. 

Но тази идея не се отнася за ярко сините тарантули. И въпреки че не откриват връзка между защитните механизми и цвета, изследователите смятат, че щом паяците имат способността да видят оцветяването, то може да е свързано с избора на партньор.

Екипът доказва, че еволюционно синият цвят по-често се изгубва при видовете тарантули, докато зеленият е еволюирал няколко пъти, но след това остава постоянен.

Източник: Science alert - The Mystery of Tarantulas' Brilliant Colour Schemes May Finally Be Solved

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !