Домашното насилие е плод на еволюцията, показва противоречиво проучване

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 август 2018 в 00:00 9465 1

Кредит Pexels

Домашното насилие може би се корени в еволюцията, според едно ново, но оспорвано проучване. Тази констатация, която може да обясни защо тези престъпления са толкова разпространени по света, а и у нас.

Констатациите, публикувани в Nature, сочат, че мъжете, които упражняват насилие върху партньорките си, имат повече деца, което означава, че това поведение може да се е превърнало в еволюционно предимство.

Това е обосновава с факта, че тези мъже изнасилват своите партньорки, заради което стават бащи на повече деца и предават своите гени на следващото поколение.

Изследователите отбелязват, че ако се разбере по-добре въздействието на еволюцията върху домашното насилие може да се подпомогнат бъдещите усилия за предотвратяването му.

Но критиците на проучването подчертват, че то е ограничено само до едно поколение насилници.

В рамките на изследването учени от Университета в Тулуза, Франция, интервюират жени от народа Циман (Tsimane), местна култура от низините на Боливия, без достъп до контрацепция.

Шокиращо, 85% от 105-те жени, които са анкетирани, са преживели домашно насилие през целия си живот.

Изследователите установяват, че средно вероятността е по-голяма жените да родят в рамките на една година, след като партньорът им ги е насилвал.

Мъже от боливийската общност Цимане.

Специалистите твърдят, че сексуалното насилие срещу партньора може да увеличи вероятността на двойката да има деца, което означава, че  мъжете-насилници по-често предават своите гени.

"Домашното насилие може да се предаде като еволюционна стратегия за по-добро представяне на мъжките гени", коментира антропологът д-р Елизабет Пилсвар (Elizabeth Pillsworth), изследовател от Университета на Калифорния, неучаствала в проучването.

Спорните констатации са свързани с подобни изследвания върху някои от най-близките роднини на човечеството.

При някои видове павиани и шимпанзета е наблюдавано, че използват дългосрочно сексуално сплашване, за да контролират своите партньори.

Това предполага, че насилието върху партньора има дълга история при приматите, включително и хората, въпреки че някои учени оспорват твърдението.

Водещият автор на новото проучване д-р Джонатан Стиглиц (Jonathan Stieglitz) предупреждава, че резултатите от него не доказват, че домашното насилие има някаква еволюционна полза за целия вид.

"Би било погрешно да се каже, че еволюцията благоприятства насилието върху интимния партньор или че злоупотребата с него е адаптация”, пише той в Nature.

"Изискванията за доказването, че дадена черта е подкрепена от естествения подбор, са много по-строги от това, което правим в този случай на наблюдение".

Семейства от народа Цимане.

Ограниченията на проучването

Резултатите от проучването са шокиращи, но се забелязват в него няколко проблема, което поставя резултатите му под въпрос.

Първо, изследователите са интервюирали само 105 жени от местна боливийска общност - твърде малък размер на извадката.

Интервюирането на хора за минали събития е ненадежден метод за събиране на данни.

Резултатите са просто корелация, а не причина - редица други фактори биха могли да допринесат за тенденцията жените, които са били жертви на домашно насилие, да имат средно повече деца, отколкото жените, които не са били малтретирани.

Изследването разглежда само едно поколение хора от народа Цимане. За да се докаже "генетична характеристика на домашното насилие", ще трябва да се покаже, че и децата на насилниците продължават да се възпроизвеждат повече повече от останалите, отбелязват авторите.

Д-р Ема Уилямсън (Emma Williamson), ръководител на Центъра за изследване на джендър и насилие в Университета в Бристол, смята същото.

"Не вярвам, че предпоставката за еволюционната връзка е валидна”, заяви тя за MailOnline.

"Всяко човешко поведение би могло да бъде описано като свързано с еволюцията, тъй като хората са еволюирали и както самите автори на изследването признават, такава връзка не може да бъде направена от това конкретно изследване".

Проблемът "домашно насилие"

Според д-р Стиглиц, резултатите показват, че насилието от страна на партньорите е още по-разпространено в световен мащаб, отколкото показват последните "плашещи статистически данни".

Той добавя, че проучването би могло да помогне в борбата с домашното насилие в бъдеще, като ни помогне да разберем причините за него.

"Световната здравна организация съобщава, че повече от една на всеки три жени се сблъскват с насилие от интимния си партньор поне веднъж в живота си и почти едно от четири убийства на жени в света са от близки партньори"

"Разработването на ефективни мерки за намаляване на домашното насилие изисква разбиране на основните рискови фактори за това насилие", отбелязва д-р Стиглиц.

У нас всяка четвърта българка е била подложена на домашно насилие. Голяма част от тях обаче не споделят за преживяното заради страх и недоверие в правосъдната система. У нас жертвите на насилие нямат много опции къде да потърсят помощ. В двумилионна София има един единствен кризисен център с капацитет от 8 легла

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

08.08 2018 в 11:21

Няма такова нещо като "еволюционна полза". Има еволюционни предимства.

А проучването е противоречиво само в морален аспект - ама животът не е идеален. Ограниченията като малката статистическа база и непредставителността му спрямо цялото човечество са само ограничения, не го правят некачествено от научна гледна точка. Факт е, че несъгласните женски изобилстват сред познатите ни бозайници, че има разнообразие от брачни стратегии сред всички тях, но липсва вътрешен механизъм, който да предотвратява забременяването на женската от нежелан партньор.