Филтър манипулира така послания, че да ви харесат (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 април 2018 в 00:44 4774 0

Кредит Arts Council England

Научен екип от центъра "Помпиду" в Париж може да обработи така звука на музикален инструмент и дори собствения ви глас, че да предизвика определена емоция.

Изследването на френските учени показа как фини промени в тембъра на звука могат да предизвикат страх или радост, без слушателят им да усети, че е манипулиран, съобщава сайтът на Европейския съвет за научни изследвания ERC=Science² .

Жан-Жулиен Аукутирие (Jean-Julien Aucouturier), който е компютърен учен и ръководител на екипа, изследва връзката между музиката и емоциите. Като резултат от проучването му може да се създадат музикални терапии и нови начини за връзка с хора със затруднения в комуникацията, включително такива с аутизъм, жертви на инсулт и пациенти с кома. Може дори да се филтрират гласовете на персонала на телефонния секретар, така че хората, които ги чуват, да се чувстват по-спокойни.

"Искаме да пробием емоционалния код на музиката", обяснява Аукутирие. "Звукът може да се превърне в клинична технология - използвайки алгоритми, които извайват звука, за да активират определени области на мозъка, точно както молекулите на лекарствата се насочват към определени части на тялото".

Досега изследователите са успявали да категоризират музиката само по предизвикани "основни емоции" като гняв или страх, да идентифицират амигдалата като контролираща емоциите област, разположена дълбоко в мозъка и като участваща в усещанията и да наблюдават как музикалното възприятие работи в различните култури - или изобщо не работи, при хора с мозъчни травми.

Екипът на Аукутирие, който ръководи проекта CREAM, финансиран от ERC, намери начин да надникне какво се случва в подсъзнанието, когато обработваме звука - като изучава фините мускулни потрепвания, свързани с усмивката.

"Ние свързаме хора с компютър и прикрепяме електроди към тях, което ни позволява да измерим активността на мускулите, които използваме, за да се усмихваме", обяснява той. След това се пускат гласове, манипулирани така че да звучат по-щастливо, по-тъжно или по-страшно, като се коригира тембъра им - техника, описана като авто-мелодия за емоция (auto-tune for emotion).

"Изградихме инструмент, който променя гласа, за да го направи по-усмихнат, отколкото е всъщност", разказва Аукутирие.

И накрая по отчетите на електродите екипът събра информация за фините контракции на мускулите, участващи в усмивката, докато хората слушаха гласове, обработени да звучат по-щастливи. Ефектът е много фин. Учените не винаги можеха да видят усмивките, а участниците в експеримента не винаги можеха съзнателно да разделя един модифициран да звучи "щастливо" глас от един немодифициран. Но електродите не лъжеха - хората се усмихваха.

"Понякога мускулите им са по-точни от съзнателните им преценки", обяснява Аукутирие. "Дори когато успяха да кажат кой глас е по-щастлив, мускулите на лицето им го знаеха, преди да го направят".

Усмивката носи всякакви физиологични и психологически ползи. Дори усмивката насила - или усмивката, която се образува, когато държите молив между зъбите си - може да подобри настроението ви, без дори да го осъзнаваме.

Как се свързва усмивката с музиката?

Когато слушате някой, който ви говори по телефона, често може да разберете дали се усмихва. Това става благодарение на тембъра - формата на устните променя качеството на звука, без да променя ритъма или амплитудата.

"Нещо подобно се случва с китарите", разказва Аукутирие. "Ако струните на две китари имат една и съща дължина, свирят едни и същи ноти, но една по-голяма китара ще има различен тембър от една по-малка китара, а разликата във формата също може да има ефект".

Софтуерът на екипа на Аукутирие може да се приложи към китари, флейти, пиана, въобще към всеки звук.

"Сега тестваме дали хората могат да получат реакция на щастие от манипулирани музикални звуци. Въпросът е дали ще се усмихнем от музиката на "усмихнато пиано"?

Ето няколко примера. Можете ли да направите разлика във внушаваните емоции?

Клип 1 - Щастлив

Клип 2 - Тъжен

Оригинален клип

Подобно на много други подобни технологии и тази се доближава до антиутопия - възможността да се манипулират емоциите чрез променени звуци представлява сила, с която може да се манипулират хората - често без тяхното знание.

В един експеримент изследователите от проекта CREAM поискаха от хората да разкажат история как закъсняват за работа. Участниците носят слушалки, в които чуват собствения си глас, докато говорят. Но, без да знаят, звукът е манипулиран, за да изглежда емоционално положителен или отрицателен. Това повлиява на начина, по който хората възприемат историята, която разказват и дори влияе на избора им. Онези, които са слушали собствения си глас с тънък тревожен тембър, се чувствали по-напрегнати и да разглеждат епизода в по-катастрофална светлина. Хората, които са чували гласовете им с "щастив" тембър, гледат по-философски на идеята да закъснеят за работа.

"Хората не знаеха, че слушат собствения си глас с ефекти, които добавихме в реално време", разказва Аукутирие. "Колкото повече слушаха щастливо настроената версия на гласа си, толкова по-щастливи се чувстваха. Те дори започнаха да променят думите, които използват, в зависимост от това, което чуваха".

Тези експерименти как слушалките могат да променят входящия звук, могат да проправят пътя за устройства, които филтрират света, за да го направят по-малко стресиращ. Съществуват и други възможности - развлекателната индустрия може да предложи емоционално насочена музика, работните места биха могли да бъдат потопени в звуци, които повишават продуктивността или доброто настроение, политиците могат да говорят през микрофон, добавящ доверие, а когато се обадите на мобилния си оператор да се оплачете, операторът за обслужване на клиенти може автоматично да настрои гласа си по-топло и по-загрижено. 

"Това дори не е научна фантастика", коментира Аукутирие. "Още сега разполагаме с някои от тези технологии. Искаме да направим полезни за хората инструменти, но също така да дадем гласност за това, какво може да се направи със звуковите технологии. Най-добре е да се знае какви са възможностите".

За Европейския съвет за научни изследвания

Мисията на ERC е да насърчава най-висококачествените научни изследвания в Европа чрез конкурентно финансиране и да подпомага учените с авангардни изследвания във всички области, въз основа на научните им постижения. ERC има за цел неговите грантове да помогнат за създаването на нови и неочакани научни и технологични открития - такива, които могат да формират основата на нови индустрии, пазари и социални иновации на бъдещето.

Грантовете на ERC се присъждат чрез открита конкуренция на проекти, ръководени от стартиращи и утвърдени изследователи, независимо от техния произход, които работят или ще работят в Европа. Единственият критерий за подбор са научните качества.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !