Гигантски синхронизирани рояци скакалци ще стават по-чести с изменението на климата

Рояци скакалци възникват едновременно на няколко места. Изследванията свързват тези драматични събития с проливни дъждове и силни ветрове - и това не е добра новина, защото тези метеорологични явления ще зачестяват с изменението на климата

Ваня Милева Последна промяна на 20 февруари 2024 в 00:00 1884 0

До края на века скакалците биха могли да спечелят 25% повече територия при неконтролирани промени в климата

Кредит Getty Images

До края на века скакалците биха могли да спечелят 25% повече територия при неконтролирани промени в климата

Силен вятър и дъжд може да предизвикат все по-широко разпространяващи се, синхронизирани епидемии от пустинни скакалци във важи житни региони на света, показва ново изследване. А обхватът на тези хищни скакалци, които унищожават напълно реколтите, може да се разшири с 25% поради изменението на климата.

Проучването, публикувано в наскоро в списание Science Advances, е първото, което показва стабилна връзка между гигантските, синхронизирани рояци скакалци и специфични метеорологични явления.

Мащабът на тези големи рояци е поразителен - един рояк може да съдържа десетки милиони насекоми и да обхваща 2400 квадратни километра. Епидемични огнища, които се появяват главно в Северна Африка, части от Близкия изток и Азия, могат само за един ден да унищожат хиляди акри земеделска земя и да лишат местните хора от достатъчно храна.

Понякога възникват огнища на няколко места едновременно, причинявайки унищожаване на реколтата и продоволствена несигурност в регионален мащаб. Например през 2003 г. четири отделни огнища започват едновременно в Мавритания, Мали, Нигер и Судан и се разпространяват в няколко други страни, причинявайки около 2,5 милиарда долара загуби на реколта през следващите две години.

Разбирането на причините за тези събития може да помогне на фермерите да предвидят и избегнат катастрофата. Но изследователите се оптват да определят какво причинява тези нашествия на скакалци.

За да ги идентифицират, изследователите преглеждат голяма база данни от Организацията по прехрана и земеделие, част от ООН. Базата данни проследява броя на огнищата на скакалци в 36 страни за 35-годишен период между 1985 и 2020 г. Екипът комбинира тази информация с метеорологични данни за показатели като температура, скорост на вятъра и валежи.

Те откриват "силна корелация между появата на скакалци и климатичните условия чрез нашия анализ", по думите на Синюе Лиу (Xinyue Liu), докторант в Националния университет на Сингапур и водещ автор на новата статия. По-конкретно, метеорологичните данни показват, че нашествията от скакалци често засягат повече от една страна наведнъж и обикновено съвпадат с периоди на интензивни регионални валежи и вятър.

Според една хипотеза яйцата на скакалците, които се снасят масово в земята, изискват високи нива на почвена влага, за да се развият и излюпят, обяснява Лиу. Проливните дъждове също стимулират растежа на растенията -  земеделски култури и друга растителност като готов източник на храна за новоизлюпените малки, които след това растат и се издигат в небето на рояци.

И силните ветрове помагат за пренасянето на рояци скакалци на големи разстояния, за да възникнат огнища на нови места.

Новото изследване предоставя тревожна представа за бъдещето при изменението на климата.

Изследователите са моделирали различни възможни сценарии за изменение на климата между 2065 г. и 2100 г., при които по-ниски или по-високи емисии могат да доведат до по-малко или повече бъдещо затопляне.

"Дори при смекчен сценарий с драматично намаляване на въглеродните емисии, пак ще има поне 5% увеличение на местообитанията на скакалците", а съществуващите горещи точки в Африка и Азия ще продължат да бъдат подложени рояци, коментира пред Live Science съавторът на изследването Сяоган Хъ (Xiaogang He), асистент професор по гражданско и екологично инженерство в Националния университет на Сингапур. При обичайния климатичен сценарий експанзията би изтласкала скакалци в нови, преди незавладяни досега от насекомите региони, като Западна Индия, Иран, Афганистан и Туркменистан.

Пространствено-времева динамика на огнищата скакалци. Кредит: Xinyue Liu et al.

"Като се има предвид важната роля на Африка и Южна Азия като глобални житници, едновременните нашествия на скакалци имат потенциала да предизвикат много провалени реколти, застрашавайки глобалната продоволствена сигурност", отбелязва проф. Сяоган Хъ.

Той се надява, че констатациите ще подчертаят взаимосвързания характер на огнищата на скакалци. Справянето с проблема регионално, вместо страна по страна, може да помогне на учените да предскажат по-добре огнищата на скакалци, което от своя страна може да информира системите за ранно предупреждение. Те могат да помогнат на фермерите да се подготвят - например чрез ранно прибиране на реколтата и съхраняване на храната или покриване на културите с мрежи против скакалци.

Справка: Xinyue Liu et al.,Unveiling the role of climate in spatially synchronized locust outbreak risks. Sci. Adv. 10, eadj1164(2024). DOI: 10.1126/sciadv.adj1164

Източник: Giant, synchronized swarms of locusts may become more common with climate change, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !