Голяма синя чапла грабва бебе алигатор, майка му се опитва, но не успява да го спаси (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 09 март 2023 в 00:01 12605 0

Голяма синя чапла

Кредит Wikimedia Commons

Когато търсят храна, големите сини чапли стоят мълчаливо покрай брега, дебнейки търпеливо плячката си да дойде, след което я улавят с бърз замах на клюна.

Алигаторите не винаги са на върха на хранителната верига, особено когато са бебета. Един фотограф е уловил момента, в който голяма синя чапла грабва новоизлюпено алигаторче пред погледа на майката му.

Фотографът Люкик Такре уловил в неделя момента, в който на брега на резервата Circle B Bar във Флорида, малко алигаторче се озовало в човката на една чапла.

Такре разказва пред Newsweek, че е чакал два часа и просто е наблюдавал чаплата. Според разказа му птицата е била безшумна и бърза, хванала е за секунда малкото и отлетяла.

Според фотографа майката алигатор се е опитала да спаси бебето си, но не е била достатъчно бърза, за да настигне чаплата, която е отлетяла веднага след като е хванала новоизлюпеното влечуго. Такре разказва, че е усетил мъката на майкатар.

Според Комисията по риболова и дивата природа на Флорида малките алигатори са уязвими за много хищници, включително еноти, видри, блатни птици като чаплата и дори риби. Най-опасните хищници обаче са по-големите алигатори.

Коулмън Шихи III (Coleman M. Sheehy III) от отдела по херпетология към Природонаучния музей на Флорида обяснява, че често големите алигатори изяждат по-малките алигатори. Това се случва по няколко причини, сред които са липса на храна и наличие на достъп до малките алигатори.

Какво представлява голямата синя чапла?

Голямата синя чапла е най-едрата и най-разпространена птица в Северна Америка - често срещана в блата, кални равнини и ниски до средни хълмисти селскостопански райони. 

Тя може да достигне 97-137 см и да тежи до 2.7 килограма. Когато е в полет, тя изглежда огромна с размаха на крилете си от над 2 метра, съобщава програмата NatureMapping.

Големите сини чапли имат сложен хранителен режим и много възможности за хранене. Те се хранят с риба, ракообразни, земноводни, влечуги, безгръбначни, дребни бозайници и дори други птици. През зимата ловуват на сушата предимно полевки.

Когато търсят храна, те стоят мълчаливо покрай брега, дебнейки търпеливо плячката си да дойде, след което я улавят с бърз замах на клюна. Те прекарват около 90 % от бодърстването си в търсене на храна според Програмата за залива на Чесапийк (Chesapeake Bay Program).

Големите сини чапли също не са неуязвими, тъй като врани и гарвани също изяждат яйцата им. Ястреби, мечки, орли, еноти и лешояди също преследват младите и възрастните чапли.

Когато търсят храна, те стоят мълчаливо покрай брега, дебнейки търпеливо плячката си да дойде, след което я улавят с бърз замах на клюна. Кредит: Pixnio

Чаплите гнездят и се размножават в колонии, заедно с други чапли. Гнездата се намират в изолирани райони като гористи блата и малки острови, за да се подсигурят, че хората и хищниците няма да могат лесно да се доближат до тях.

Мъжките построяват гнездо от пръчки и клонки високо в короната на някое дърво. Женските чапли могат да снесат от три до седем яйца от март до средата на юни. И двамата родители мътят яйцата в продължение на около 28 дни.

И двамата родители повръщат храна, за да нахранят малките. Младите птици започват да летят на възраст около 60 дни, но продължават да се връщат в гнездото и приемат храна от възрастните още няколко седмици. Двойките се  запазват само за сезона на гнездене, а възрастните образуват нови връзки всяка година.

Големите сини чапли могат да живеят около 15 години.

Източник: Great Blue Heron Snatches Baby Alligator; Gator Mom Tries But Fails to Rescue Hatchling
Caleb White, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !