Япония обяви, че ще възобнови търговския китолов

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 декември 2018 в 10:04 4112 0

Кредит Australian Customs and Border Protection Service

Япония официално обяви, че ще се оттегли от Международната комисия по китолов (IWC) и ще възобнови търговския китолов през юли следващата година.

В търговския китолов е забранена от IWC, глобално споразумение, подписано от над 80 страни. Но от 1986 г. насам редица страни, които традиционни се занимават с китолов като Япония, Русия, Дания, Исландия непрекъснато не зачитат забраната.

Япония, противопоставяйки се на забраната продължава да извършва китоловни дейности под прикритието на научни изследвания. Последните данни от IWC показват, че Япония е убила 333 кита, 120 от които са били бременни, във водите на Антарктика през сезона от декември до февруари 2017/2018.

В съобщение от сряда японското правителство официално обяви оттеглянето си от IWC, твърдейки, че популациите от китове са се възстановили до стабилни нива. Отбелязва се също така, че китовото месо е част от многовековна традиция за много крайбрежни общности в Япония, въпреки многобройните данни, че японските потребители са загубили интереса си към китовото месо. Ловът ще се извършва в собствената акватория на Япония и изключително в икономическа й зона в тихоокеански води. От техническа гледна точка все още няма да бъде разрешено да извършва търговски китолов в антарктически води заради Договора за Антарктика, който забранява всяка икономическа дейност в района. 

Скрийншот от видео на японски китолов, заснети от природозащитната група Sea Shepherd.

Разбираемо, природозащитниците не са доволни от решението. 

"Ясно е, че правителството се опитва това изявление в края на годината да мине незабелязано далеч от светлината на прожекторите на международните медии, но светът вижда това", коментира Сам Анесли (Sam Annesley), изпълнителен директор на "Грийнпийс Япония".  в изявление на природозащитната организация.

Решението вече получи политическа реакция и от международната общност. Австралийското правителство, често критик на японската китоловна дейност, също публикува изявление, осъждащо оттеглянето, заявявайки, че са "изключително разочаровани".

"Международната комисия по китолов играе решаваща роля в международното сътрудничество за опазване на китовете", пише в съвместно изявление министърът на външните работи на Австралия Марис Пейн и министърът на околната среда Мелиса Прайс .

"Тяхното решение да се оттеглят е жалко и Австралия призовава Япония да се върне към Конвенцията и Комисията".

Япония казва, че ще продължи да си сътрудничи с IWC като "наблюдател".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !