Истината за объркващите проучвания за червеното месо

Ваня Милева Последна промяна на 07 октомври 2019 в 00:31 7401 0

Кредит www.osan.af.mil

Малко неща са по-апетитни от добре опечена сочна пържола.

Проблемът е, че отдавна се смята, че червеното месо има някои странични ефекти. Много проучвания установяват, че употребата на червено месо е свързана с лошо здравословно състояние по много начини - може да причини рак, свързана е със сърдечни заболявания и дори може да причини диабет. Тези открития доведоха до нови насоки, препоръчващи на хората да ядат по-малко червено месо, за да подобрят здравето си.

Но сега като че ли всичко се обърна наопаки. Ново проучване показа, че всъщност няма доказателства, че храненето с червено месо е нездравословно и че можем да продължим и занапред да си хапваме пържоли и кюфтета.

Но друго го отрекоха и заявиха, че новото изследване е глупост и че ако хората започнат да ядат повече месо, това може да е смъртоносно за тях. Изглежда има противоречие - здравословно ли е да се яде червеното или не?  Не може ли да се каже със сигурност?

Отговорът, както може би се досещате, е много сложен, но се свежда до един прост факт: науката за храненето е далеч по-трудна, отколкото повечето хора предполагат.

Научни драми

Новото изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine, което разпали страстите, всъщност не е едно научно проучване - то събира изследователи от цял свят и провежда серия от 5 систематични проверки на доказателствата, проследявайки ефектите на червеното месо за голямо разнообразие от здравословни проблеми.

Може да прочетете пълните препоръки тук. Накратко, аргументът на изследователите е сравнително прост: в момента няма добри доказателства, че червеното месо е вредно за здравето, така че най-обосноваваната на доказателства насока е, да не се казва на хората да ядат повече или по-малко червено месо.

Има някои доказателства, че консумацията на червено месо може да е вредна, но не са достатъчно силни, за да оправдае категорично предписание за промяна на хранителните навици на хората.

По принцип продължавайте да правите, каквото сте правили досега, защото не знаем дали е вредно или не.

Това е посрещнато от предсказуемо възмущение от всички останали учени, прекарали десетилетия в разработване на насоки, които казват, че червеното месо е вредно.

Защо новото проучване противоречи на предишните изследвания?

Основният отговор се крие в интерпретацията.

Месото причинява рак - истина, вероятно, възможно или подвеждащо? Снимка: www.thenewstribe.com

Систематична наука

Причината, поради която това ново изследване се различава толкова значително от предишните препоръки, е до голяма степен свързано с това, какво представлява систематичният преглед и какво прави. По същество тези проучвания са вид изследвания, при които хората комбинират всички публикации по една и съща тема и ги обединяват, за да извлекат най-стабилните изводи по дадена тема.

Например, може да разгледате всяко отделно проучване на лекарство за диабет и да заключите, че то работи много добре, въпреки че някои проучвания не са убедителни. Ако провеждате множество систематични прегледи на една и съща тема за кратък период от време, вашите резултати ще имат много общо.

Проблемът е, че систематичните прегледи по своята същност са донякъде свързани с интерпретацията. В този случай изглежда, че изследователите са се постарали да са безпристрастни, но крайна сметка прегледите на изследванията винаги имат някои елементи на пристрастие, каквито и усилия да са положили учените да контролират собствените си пристрастия.

Това означава, че винаги трябва да се четат много внимателно систематичните прегледи, за да се види какво е направено и колко разумни са заключенията, основани на методологията. В този случай най-голямата разлика между новите проучвания и предишните изследвания изглежда се свежда до един аргумент: дали доказателствата са достатъчно твърди, за да формират заключения.

Важно е да се обърне внимание какво точно се казва в изследването. Учените не казват, че червеното месо не е вредно - това, което казват, е, че настоящото ниво на доказателства не е достатъчно, за да се направят препоръки относно консумацията на червено месо по какъвто и да е начин.

Предишните изследвания са направили различни изводи от по същество едни и същи данни - те преглеждат същите проучвания,  които са преглеждани и от други систематични прегледи.

Така че основната разлика идва от тълкуването, а не от самите доказателства. Новите проучвания твърдят, че тъй като наличните доказателства са сравнително оскъдни, не можем да кажем на хората какво да правят въз основа на изследванията

Предишните изследвания пък казват, че имаме достатъчно доказателства, за да знаем, че червеното месо - особено ако е преработено - вероятно е вредно и тъй като определено има алтернативи, които не носят същите рискове, трябва да кажем на хората да преминат към тях.

Това е много фин момент - никой не заявява категорично, че червеното месо е безобидно и със сигурност не казва, че е полезно за вашето здраве. Аргументът наистина се свежда до това колко сме уверени в това, когато казваме, че червеното месо е вредно за вашето здраве.

Ако искате - яжте червено месо, това вероятно не е толкова вредно. Ако искате да го изключите изцяло, вероятно също няма да сгрешите

Безкрайна сложност на науката за храненето

Всеки иска да категорично мнение - например "червеното месо причинява рак".

Но за всички, които искат прост отговор, ето мнението на Гедеон Майеровиц-Кац (Gideon Meyerowitz-Katz):

Науката за храненето е много сложна и вероятно никога няма да разберем окончателно дали червеното месо е добро или лошо за вашето здраве.

Простият отговор, който дава това проучване, е, че няма прост отговор.

Със сигурност има сигнали, които предполагат, че червеното месо вероятно допринася за неща като сърдечно-съдови заболявания и рак, но тези рискове вероятно са достатъчно малки, че на фона на всичко останало да имат някакво значение лично за вашия живот.

И макар да има някои експериментални доказателства по темата, по принцип е невъзможно да се проведат такива изпитания, които окончателно да докажат, че червеното месо е добро или лошо. Реално, това ще изисква рандомизирано проучване на хиляди хора, които се хранят с месо или не ядат месо в продължение на десетилетия, което е а) неетично и б) в крайност непрактично, отбелязва Майеровиц-Кац.

Истинското послание от това проучване е, че разнообразното хранене вероятно ще се отрази добре на вашето здраве. Ако искате - яжте червено месо, това вероятно не е толкова вредно. Ако искате да го изключите изцяло, вероятно също няма да сгрешите.

Ако се притеснявате за здравето си, говорете с лицензиран професионалист за това - в идеалния случай, диетолог или лекар. Те могат да ви дадат най-добрите персонални съвети.

Просто не се плашете твърде много от червеното месо.

Нещата вероятно са по-сложни, отколкото казват някои.

Авторът Гедеон Майеровиц-Кац (Gideon Meyerowitz-Katz) е епидемиолог, специализирал хронични заболявания с фокус върху диабета, работи в Сидни, Австралия. Води здравен блог, обхващащ комуникацията на науката, общественото здраве.

Тази статия първоначално е публикувана в блога Health Nerd. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !